Udland

Fuglede efter Scaramuccis afgang: Det Hvide Hus sejler for tiden

USA-analytiker kan ikke huske, at der tidligere har været så vedvarende magtkampe, hvor intet har fungeret i Det Hvide Hus.

Anthony Scaramuccis afgang efter bare 11 dage som kommunikationschef er et led i en større sommerrengøring, der skal føre til, at der kommer styr på Det Hvide Hus.

Det vurderer USA-analytiker Mads Fuglede.

- Det Hvide Hus sejler for tiden, har gjort det i de første seks måneder, og Trump-administrationen har ikke været i stand til at sætte sig på den politiske dagsorden i USA, siger han til TV 2.

Usandsynlig forklaring

Ifølge pressemeddelelsen fra Det Hvide Hus lyder forklaringen på kommunikationschefens pludselige afgang:

- Hr. Scaramucci følte, det var bedst at lade stabschef John Kelly få en frisk start og muligheden for at bygge sit eget hold. Vi ønsker ham alt det bedste.

Men det lyder ifølge Mads Fuglede helt usandsynligt, at Scaramucci selv skulle have valgt at gå.

- Det her er den nye stabschef, der rydder op. Og Scaramucci får lov at betale prisen for den meget underlige måde, han har været kommunikationschef på i sine få dage i det job, siger han.

Upassende kommentarer

Scaramuccis afsked kommer få dage efter, at han i en telefonsamtale med en journalist fra ugemagasinet The New Yorker kom med et meget voldsomt udfald mod flere ledende personer i Trumps administration.

- Det, jeg vil gøre, er, at jeg vil fucking dræbe alle, der lækker, og jeg vil have præsidentens dagsorden tilbage på sporet, så vi kan få succes for det amerikanske folk, sagde han blandt andet ifølge The New Yorker.

Præsident Donald Trump følte, at Scaramuccis kommentarer var upassende, siger pressesekretær Sarah Huckabee Sanders på et pressemøde mandag aften.

Mandag erstattede den tidligere sikkerhedsminister John Kelly officielt den fyrede Reince Priebus som stabschef i Det Hvide Hus. Og han har altså ikke ønsket at have den nye kommunikationschef med ombord.

- Det ser ud til nu, at Kelly har sagt ja til jobbet, hvis han kan få lov til at rydde op og ændre hele kulturen i Det Hvide Hus, ellers vil han ikke være stabschef, siger Mads Fuglede.

Husker ikke lignende

Anthony Scaramucci kunne ikke overleve uden stabschefens støtte.

- En stabschef er traditionelt den mest magtfulde person, der findes i Det Hvide Hus. Det er den person, der styrer adgangen til præsidenten, styrer præsidentens kalender og forbereder alt det politiske arbejde, som skal komme ud og ind af det ovale værelse, siger Mads Fuglede.

Scaramuccis er blot den seneste af en række afgange i Det Hvide Hus, hvor også pressetalsmand Sean Spicer og stabschef Reince Priebus for nyligt har forladt deres job.

- Jeg kan ikke huske, man har haft så lange stræk, hvor intet rigtigt har fungeret, som man er vant til i Det Hvide Hus. Det er normalt, at der indimellem er uro og magtkampe i Det Hvide Hus, men det er unormalt, at de har været så vedvarende, som det vi har været vidne til med Donald Trump og hans regering, siger Mads Fuglede.