Udland

USA sender bombefly ind over den koreanske halvø

Kina fordømmer missiltesten i Nordkorea, men Trump raser over, at landet ikke gør andet end at tale.

USA har sendt to strategiske bombefly af typen B-1 ind over den koreanske halvø, hvor de med eskorte af sydkoreanske jagerfly fløj lavt over land.

Det oplyser det amerikanske luftvåben i en pressemeddelelse.

Overflyvningen sker som et direkte modsvar til den seneste missiltest i Nordkorea, hvor det for anden gang i juli lykkedes regimet at affyre et såkaldt interkontinentalt ballistisk missil (ICBM).

Analytikere mener, at missilet er i stand til at ramme flere storbyer som Los Angeles og Chicago på det amerikanske fastland.

De to B-1 bombefly, der kan armeres med atomvåben, fløj fra deres base i Guam, igennem japansk luftrum og indover den koreanske halvø.

Trump: De gør INGENTING for os

Dagen efter Nordkoreas succesfulde missiltest langer USAs præsident Donald Trump på Twitter kraftigt ud efter Kina:

- Jeg er meget skuffet over Kina. Vores tidligere tåbelige ledere har tilladt dem at lave hundredvis af milliarder af dollars om året i handel, men alligevel gør de INGENTING for os med Nordkorea, de snakker kun. Vi vil ikke længere tillade dette at fortsætte. Kina kunne nemt løse det her problem.

Kina fordømmer Nordkoreas missiltest

Kina, der igennem mange år har været allieret med Nordkorea, udsendte lørdag sin officielle reaktion på nabolandets missiltest. Kina fordømmer testen og beder Nordkorea om at "stoppe med handlinger, der vil eskalere spændinger" på den koreanske halvø.

Den kinesiske udenrigsministers talsmand, Geng Shuang, udtalte ifølge CNN:

- FNs Sikkerhedsråd har klare bestemmelser om Nordkoreas affyringsaktiviteter med ballistisk missilteknologier. Kina står imod Nordkoreas affyringsaktiviteter, der er i strid med FN's Sikkerhedsråds resolutioner og imod det internationale samfunds vilje.

Iværksatte øvelser kort efter test

Ifølge ledelsen i den nordkoreanske hovedstad Pyongyang var missiltesten designet til at vise missilet Hwasong 14's maksimum rækkevidde udstyret med et stort atomsprænghoved.

Budskabet var, at USA skulle tage affyringen som en "alvorlig advarsel".

Modsvaret fra USA og sine allierede i Sydkorea kom prompte, der kort efter iværksatte missiløvelser meget tæt på den nordkoreanske grænse.