Trump har fået sin første udfordrer til præsidentposten

16x9
54-årige John Delaney vil være USA's næste præsident. Foto: Kim Hairston / Scanpix

Det er højst usædvanligt, at en modkandidat melder sig på banen så tidligt.

Med over tre år til næste præsidentvalg i USA har den siddende præsident, republikaneren Donald Trump, fået sin første udfordrer til præsidentposten.

Det demokratiske kongresmedlem John Delaney meddeler nemlig på sin hjemmeside, at han stiller op til valget i 2020.

- Det er på tide, at vi rejser os fra vores ikke-fungerende politik og fornyer den ånd, der gjorde os i stand til at opnå det, der virkede umuligt. Det er derfor, at jeg stiller op til den demokratiske nominering til USA's præsident, skriver han.

54-årige Delaney har været medlem af Repræsentanternes Hus for Marylands sjette kongresdistrikt siden 2013, og det var ventet, at han ville genopstille ved næste års midtvejsvalg. Men i meddelelsen på hjemmesiden slår han fast, at han satser alt på valget i 2020 og derfor ikke vil forsøge at genvinde sædet i Kongressen.

- Intet spil, ingen katten-efter-musen, ingen backup-plan i 11. time, hvis en fokusgruppe giver et dårligt resultat, skriver han.

Bryder med kutymen

I USA vælges præsidenter for fire år ad gangen, og næste præsidentvalg skal efter planen først finde sted den 3. november 2020.

Det er kutyme i amerikansk politik, at kandidater til præsidentposten først melder sig efter midtvejsvalgene, der finder sted halvvejs inde i den siddende præsidents fireårige periode.

Delaney indleder arbejdet allerede nu, fordi han vil etablere sit navn.

- Jeg ved, hvad det er, jeg kaster mig ud i. Jeg vil lave det hårde arbejde for at få folkets tillid og lytte til dem, og jeg føler, at ved at køre denne kampagne over de næste par år vil folk komme til at kende mig, skriver han.

Avisen The Baltimore Sun har talt med advokaten Ron Klain, der var stabschef for tidligere vicepræsident Joe Biden, og som har kendt John Delaney i omkring et årti. Han advarer mod at undervurdere Delaney frem mod 2020.

- Jeg tror, vi til 2020 vil komme til at se et bredt felt af folk, der vil kaste sig selv ind i kampen, set ud fra det faktum, at en person, som for tre år siden havde nul procents chance for at vinde, nu er vores præsident. Alle præsidentkampagner er et 'long shot', siger han til avisen med henvisning til Donald Trump, som ikke blev givet mange chancer af eksperterne, da han annoncerede sit kandidatur.

God for over en halv milliard

Ifølge mediet Business Insider er John Delaney kendt som en midtersøgende politiker, der vil arbejde for investeringer i infrastrukturen, en skattereform og bedre sundheds- og uddannelssystemer.

Han er tidligere forretningsmand, der har grundlagt to børsnoterede virksomheder, og er god for anslået 90 millioner dollar, svarende til cirka 570 millioner kroner, skriver Business Insider.

På sin hjemmeside skriver Delaney, at hans vision for USA er baseret på hans egen oplevelse af den amerikanske drøm, hvor han voksede op i et arbejderhjem i New Jersey, hvor forældrene ikke var universitetsuddannede, men hvor en god uddannelse og hjælp fra andre gjorde det muligt for ham at blive en succesfuld entreprenør.

- Den nuværende regering gør os mindre velstående og mindre sikre. Jeg stiller op, fordi jeg har en original tilgang til regeringsførelse og økonomisk politik, der kan sende os på en anden kurs, skriver han.

Præsident Trump meldte sig officielt som præsidentkandidat for Republikanerne i 2020, dagen efter at han blev indsat i slutningen af januar.

Ved det seneste præsidentvalg meldte 17 kandidater sig i kampen om det republikanske kandidatur og seks til det demokratiske. Du kan se dem alle i overblikket herunder:

De vil have Det Hvide Hus