Kommentar: Trump har besluttet sig for at løsningen er endnu mere Trump

16x9
Anthony Scaramucci er begejstret for fyringen af Reince Priebus, ifølge Mirco Reimer-Elster. Foto: JOSHUA ROBERTS / Scanpix Denmark

Men det er fortsat lækagerne, der udgør præsidentens akilleshæl.

Donald Trump fyrede fredag sin stabschef Reince Priebus.

Og ansættelsen af den tidligere minister for national sikkerhed, John Kelly, som ny stabschef er et fornuftigt træk fra præsident Trump. Det var uholdbart at have en stabschef, der tydeligvis ikke blev respekteret af Trumps nyligt udpegede kommunikationschef, Anthony Scaramucci, og samtidig ikke mestrede sit (svære) job.

Det store spørgsmål er, hvorvidt John Kelly kan få etableret disciplin og kommunikationsgange i Det Hvide Hus, hvor det er ham som stabschef, der bliver refereret til - og ikke præsidenten direkte.

At koordinere og være referent er stabschefens vigtigste funktion, hvilket Reince Priebus ikke var i stand til. At han samtidig også kom fra det republikanske etablissement, hjalp nok heller ikke ligefrem på at holde sammen på fløjene i Det Hvide Hus, der siden Trumps indsættelse har kæmpet om præsidentens gunst. Den slags er ikke ualmindeligt i Det Hvide Hus. Tværtimod. Men i Trumps nuværende situation har præsidenten brug for ro og orden i en større grad, end det hidtil har været tilfældet.

Fyringen af stabschefen var kort sagt uundgåelig og nødvendig.

Den beslutning var de facto truffet, da Trump valgte at ansætte Scaramucci som kommunikationschef.

Scaramucci havde da også troet, at Priebus selv forstod signalet i udnævnelsen, siden Priebus havde været modstander af selvsamme. Og hvis der var nogen, der var i tvivl om dette, fik Scaramucci lige sat en fed streg under det, da han anklagede Priebus for at stå bag en række lækager til medierne. Og overfor magasinet The New Yorker kaldte han direkte Priebus for ”en fucking paranoid skizofren” og sagde videre, at han angiveligt ”lider af paranoia”. Det er ord, der burde være til at forstå.

Ansættelsen af Scaramucci er faktisk den langt mere interessante udvikling i Det Hvide Hus i denne uge. Den er et klart tegn fra Donald Trump om en mere ren og rå kurs fremadrettet. Vurderingen fra præsident Trump virker til at være, at man – udtrykt i Scaramucci-termer – vil skide hul i, hvad etablissementet siger og skrue endnu mere op for Trump-stilen. Scaramucci er manden, der kan levere på den dagsorden, hvilket hans første interviews vidner om.

Men det større spørgsmål er, om Scaramucci så også er manden, der kan stoppe overfloden af lækager, der dagligt kommer ud fra Det Hvide Hus? Lækagerne bliver ved med at spolere præsidentens dagsorden og er fortsat Trumps største problem internt i Det Hvide Hus. Scaramucci har valgt at true med massefyringer, hvis lækagerne ikke stopper. Det bliver interessant at se, om intimideringstaktikken giver pote.

Donald Trump bliver aldrig en traditionel amerikansk præsident. Det behøver han heller ikke nødvendigvis blive for at have succes. Tværtimod skyldes meget af Trumps succes det faktum, at han ikke er en traditionel politiker. Men når det kommer til disciplin og loyalitet i Det Hvide Hus, er det uundgåeligt, at Trump, hans nye stabschef og nye kommunikationsdirektør finder muldvarpene og får ryddet op i administrationen.

Trump vil på den baggrund formentlig få mulighed for at sit yndlingscitat ”you are fired” igen i den kommende tid.

Og mon ikke det ogsĂĄ er efter Scaramuccis smag?