Udland

Trumps nye es i frontalangreb: - Jeg vil dræbe alle, der lækker

Anthony Scaramucci er havnet i politisk stormvejr. YURI GRIPAS / Scanpix Denmark

Anthony Scaramucci kalder blandt andet præsidentens stabschef, Reince Preibus, for ’fucking paranoid og skizofren’.

Donald Trumps nye kommunikationschef, Anthony Scaramucci, er havnet i et mediestormvejr, efter han i en telefonsamtale med en journalist fra det amerikanske magasin The New Yorker er kommet med en række hårde og stærkt kontroversielle udtalelser.

Anthony Scaramucci ringede angiveligt selv til journalisten sent onsdag aften, fordi han ville vide, hvem der havde lækket informationer om, at kommunikationschefen samme aften havde været til middag med præsidenten, førstedamen, tv-værten Sean Hannity og den tidligere Fox-chef Bill Shrine.

Journalisten havde få timer forinden tweetet om mødet og havde citeret en unavngiven kilde fra Det Hvide Hus. 

Men da journalisten nægtede at udlevere sin kilde, truede Anthony Scaramucci med at fyre hele kommunikationsstaben i Det Hvide Hus.

- Jeg beder de her folk om ikke at lække noget, men de kan bare ikke dy sig, sagde Anthony Scaramucci ifølge The New Yorker.

Anthony Scaramucci ringede selv til journalisten fra The New Yorker og begyndte sin tirade.

Og derfra tog det fart.  

Priebus og Scaramucci i internt slagsmål

Den Harvard-uddannede jurist, der tidligere har været vært på Fox-programmet ’Wall Street Week’, blev udpeget til Donald Trumps nye kommunikationschef i sidste uge, og det skabte med det samme intern virak i Det Hvide Hus.

Det, jeg vil gøre, er, at jeg vil fucking dræbe alle, der lækker, og jeg vil have præsidentens dagsorden tilbage på sporet.

Anthony Scaramucci

Virakken bunder ifølge flere amerikanske medier i uoverensstemmelser mellem Anthony Scaramucci og stabschefen i Det Hvide Hus, Reince Priebus.

De har begge offentligt nægtet, at der er interne problemer.

Ikke desto mindre valgte Donald Trumps talsmand, Sean Spicer, der efter sigende er gode venner med Reince Priebus, at opsige sin stilling i protest mod ansættelsen af  Anthony Scaramucci.

Inden da havde der været forlydender om, at både Sean Spicer og Reince Priebus kraftigt modsatte sig ansættelsen af Anthony Scaramucci.

Sean Spicer sagde op, efter Anthony Scaramucci blev ansat.

Siden han blev ansat, har Anthony Scaramucci været ramt af flere negative sager – blandt andet en historie om hans personlige finansstatus, der dukkede op i nyhedsmediet Politico. Historien beskriver i korte træk, hvordan Scaramucci stadig står som ansat i og modtager penge fra et privat firma, selvom han nu er ansat i regeringen. 

Politico.com har selv sagt, at artiklen ikke bygger på et læk, men på tilgængelige registre.

Men i telefonsamtalen med The New Yorker-journalisten kom det frem, at Anthony Scaramucci mener, at Reince Priebus står bag lækagerne om ham. Til journalisten siger han: 

- Jeg skal nok finde frem til personen, der lækkede det her til dig. Reince Priebus – hvis du vil lække noget – bliver meget snart bedt om at træde tilbage. Reince er fucking paranoid og skizofren, sagde Anthony Scaramucci ifølge The New Yorker.

Ifølge flere amerikanske medier er Anthony Scaramucci og Reince Priebus rygende uenige.

Kommunikationschefen, der inden sin tiltræden har tjent som vicepræsident i den amerikanske regerings eksportkreditråd, Export-Import Bank, fortsatte samtalen med at lange ud efter præsidentens chefstrateg, Steve Bannon, som ifølge Anthony Scaramucci søger opmærksomhed i medierne.

- Jeg er ikke Steve Bannon, jeg prøver ikke at sutte min egen pik. Jeg prøver ikke at skabe mit eget brand bygget på præsidentens styrke. Jeg er her for at tjene landet, sagde Anthony Scaramucci ifølge The New Yorker.

Dødstrusler mod kollegaer

Igennem telefonopkaldet vendte Anthony Scaramucci gentagne gange tilbage til vreden over mulige lækager fra ansatte i Det Hvide Hus’ kommunikationsstab.

Han insinuerede flere gange, at han har informationer om de personer, han mener lækker ting til pressen, og samtidig truede han flere gange med at melde Reince Preibus og andre stabsmedlemmer til myndighederne for ’ulovligheder’.

Jeg er ikke Steve Bannon, jeg prøver ikke at sutte min egen pik.

Anthony Scaramucci

Og mod slutningen af samtalen eskalerede kommunikationschefens ordvalg.

- Det, jeg vil gøre, er, at jeg vil fucking dræbe alle, der lækker, og jeg vil have præsidentens dagsorden tilbage på sporet, så vi kan få succes for det amerikanske folk, sagde Anthony Scaramucci ifølge The New Yorker.

Forsatte med bibelsk reference på landsdækkende tv  

Informationerne fra telefonopkaldet med The New Yorker-journalisten – og i særdeleshed beskyldningerne om, at præsidentens stabschef står bag lækagerne - er hurtigt blevet en stor historie i USA og har pustet fornyet liv i rygterne om uvenskabet mellem Reince Priebus og Anthony Scaramucci.

Hverken Steve Bannon (på billedet) eller Reince Priebus har kommenteret kommunikationschefens kommentarer.

Torsdag sammenlignede kommunikationschefen over for CNN deres forhold med brødreparret i Det Gamle Testamente, hvor den ene bror slog den anden ihjel.

- Nogle brødre er som Kain og Abel. Andre brødre kan slås med hinanden og have det fint sammen. Jeg ved ikke, om dette kan repareres eller ej. Det vil være op til præsidenten.

Derudover har Anthony Scaramucci, siden historien kom frem, reageret på Twitter.

Her skriver han:

- Jeg begik en fejl ved at stole en journalist. Det sker ikke igen.

Og inden da:

- Jeg bruger sommetider et bramfrit sprog. Det vil jeg afstå fra i det her forum (det politiske, red.), men jeg vil ikke opgive min passionerede kamp for @realDonaldTrump's dagsorden.