Udland

Nyt nederlag for Trump - partifæller blokerer for at skrotte dele af Obamacare

Donald Trump har reageret på afstemningen ved at beskylde nej-stemmerne i Senatet for at svigte det amerikanske folk.

Det lykkedes ikke Republikanerne i det amerikanske senat at sikre sig et flertal til en såkaldt mager tilbagetrækning af tidligere præsident Barack Obamas sundhedsreform, også kendt som Obamacare.

Tre republikanere stemte natten til fredag lokal tid nej til forslaget, og det er én for meget. Republikanerne har 52 af Senatets 100 sæder, og alle Demokraterne i Senatet stemte imod forslaget.

Det var senatorerne John McCain, Lisa Murkowski og Susan Collins fra Republikanerne, der stemte imod.

- Det her er tydeligvis et skuffende øjeblik, sagde lederen af det republikanske flertal i Senatet, Mich McConnell, efter afstemningen.

Senatorerne John McCain, Lisa Murkowski og Susan Collins stemte nej til en såkaldt mager tilbagetrækning. Video: Anne Brandbjerg

Trump: Vent og se!

Det var et af præsident Donald Trumps væsentlige valgløfter at afskaffe og erstatte Barack Obamas store sundhedsreform fra 2010 med en mere restriktiv plan.

På Twitter skriver præsidenten følgende:

- Tre republikanerne og 48 demokrater har svigtet det amerikanske folk. Som jeg har sagt fra starten, lad Obamacare implodere, og så lav en aftale. Vent og se!

John McCain, der - til fleres overraskelse - gik imod sit eget parti i afstemningen, har ellers hele vejen igennem været imod Obamacare. 

Men McCain mener ikke, at forslaget indeholdt nogen forbedringer af reformen, som kunne sikre god sundhedspleje, der er til at betale.

- Jeg har slået det fast igen og igen, at én af de største fejl ved Obamacare var, at den blev presset igennem Kongressen af Demokraterne på grundlag af en stram partilinje uden en eneste republikansk stemme. Vi bør ikke gentage fortidens fejl, der har ført til Obamacares kollaps, siger han i en pressemeddelelse.

Måneders arbejde

I månedsvis har Republikanerne arbejdet på et forslag om at afskaffe og erstatte Obamacare. Men tirsdag blev forslaget som ventet afskaffet. Ni republikanere stemte imod.

Fredag stemte senatet så igen, nu om en 'skinny repeal' - en mager tilbagetrækning. Det betyder, at man ville trække dele af Obamacare tilbage. Men det lykkedes heller ikke.

Blandt andet ville forslaget fritage privatpersoner og arbejdsgivere fra det nuværende krav om at købe forsikring - eller risikere en økonomisk straf.

Forslaget lagde desuden op til at droppe et krav om, at virksomheder skal tilbyde deres ansatte sundhedsforsikring. Det skriver nyhedsbureauet dpa.