Udland

Byråd og boligselskab mistænkes for manddrab efter dødsbrand

Grenfell Tower brændte 14. juni. Mange dødsofre er endnu ikke formelt identificeret. TOLGA AKMEN / Scanpix Denmark

Parlamentsmedlem frygter, at de mistænkte vil slippe for nemt efter dødsbrand i Grenfell Tower.

Det lokale byråd og et stort boligselskab risikerer at blive stillet til ansvar for den voldsomme brand, der i juni hærgede højhuset Grenfell Tower i London.

Omkring 80 mennesker mistede livet i branden, og der er ”rimelig grund” til at mistænke byrådet og et boligselskab for det, man på engelsk kalder ’corporate manslaughter’. Det mener politiet i London.

I et brev til de overlevende og efterladte skriver politiet, at efterforskningen har ført til, at man har valgt at betragte de to organisationer som mistænkte, skriver The Guardian.

Kan kun straffes med bøde

De to organisationer er kommunen Royal Borough of Kensington and Chelsea og boligselskabet Chelsea Tenant Management Organisation, der administrerede ejendommen Grenfell Tower.

De er mistænkt under en lov fra 2007, der siger, at en organisation er skyldig i såkaldt ’corporate manslaughter’ – drab begået af et selskab eller en virksomhed - hvis den forårsager en persons død ved groft at forsømme dens omsorgspligt for den afdøde, skriver The Guardian.

- En højtstående repræsentant fra hvert selskab vil i det videre forløb formelt blive afhørt af politiet i forhold til en potentiel lovovertrædelse, skriver politiet i brevet.

Loven giver ikke politiet mulighed for at anholde enkeltpersoner. Overtrædelsen straffes derfor alene med en bøde.

Og det er ikke straf nok, mener Labour-politikeren David Lammy, der er medlem af parlamentet, og som selv mistede en ven af familien i branden.

- En bøde ville ikke yde Grenfell-ofrene og deres familier retfærdighed, siger David Lammy til The Guardian.

Advarsler om brandfare

Efter branden kom det frem, at flere beboere i højhuset gentage gange havde advaret om, at der var stor brandfare i bygningen.

Efterfølgende kritik førte til, at den konservative leder af byrådet Nicholas Paget-Brown forlod sin post.

Politiet i London betegner opklaringsarbejdet som en af de største og mest komplekse i afdelingens historie.

Mindst 82 højhuse i brandfare

Mindst 82 højhusbygninger i Storbritannien er beklædt med et materiale, som har fejlet de brand- og sikkerhedstest, der er foretaget i kølvandet på den voldsomme brand i højhuset Grenfell Tower i London i juni.

Det oplyser den britiske regering fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig oplyser regeringen, at den har bestilt en uafhængig gennemgang af brandsikkerhed og bygningsregulering.

Efter den dødelige brand i Grenfell Tower, hvor mindst 80 mennesker omkom, oplyste politiet, at de paneler, bygningen var beklædt med, kan have bidraget til, at ilden spredte sig så hurtigt.

Efterfølgende viste indledende undersøgelser, at der muligvis er den samme brandrisiko i flere andre bygninger i landet.

Nu viser en mere dybdegående undersøgelse, at et særligt materiale, som 82 bygninger vides at være beklædt med, ikke lever op til myndighedernes krav til bygninger.

Endeligt dødstal endnu ukendt

Branden i den 24 etager høje beboelsesejendom brød ud tidlig om morgenen den 14. juni i et defekt køleskab. I løbet af kort tid spredtes flammerne til det meste af bygningen.

Politiet mener, at omkring 80 mennesker mistede livet, men halvanden måned efter branden, kender man endnu ikke det præcise antal.

Fordi branden spredte sig så hurtigt og med temperaturer, der nåede op på 1000 grader, har eksperter store udfordringer med at identificere ofrene.

Indtil videre er 40 personer formelt identificeret. Politiet har varskoet flere familier om, at der måske ikke er nogen jordiske rester tilbage af deres pårørende.