Udland

Kunstig gletsjer i ørken redder høst i Indien

Her er det kunstige isbjerg, Sonam Wangchuk byggede, som giver vand til landsbyen og afgrøderne. Sonam Wangchuk / Sonam Wangchuk

I en region med ekstremt vejr, hvor der både er voldsom kulde og voldsom varme, er det svært at skaffe vand nok om foråret.

Den indiske maskiningeniør Sonam Wangschuk er gået i gang med at bygge en kunstig gletsjer.

Det sker som led i en redningsaktion af de lokale bønders høst, der lider under manglende vand fra de omkringliggende naturligt skabte gletsjere. Det skriver Ingeniøren, der citerer CNN.

Den indiske region hedder Ladakh og ligger mellem Himalaya- og Kunlunbjergene. Den bliver beskrevet som en vejrmæssigt ekstrem region, med både voldsom varme og tilsvarende voldsom kulde. Ifølge lokale beboere kan man sidde i solen med fødderne i skyggen - og få både solstik og forfrysninger.

Simpel fysik

Sonam Wangschuk fik i 2014 en idé, der kunne løse bøndernes krise i regionen. Han ville ophæve det naturlige vandunderskud ved at opsamle vand fra smeltet is og sne, der ellers går tabt, og så levere det tilbage til bønderne om foråret, når tørken sætter ind, og manglen på vand er allerstørst.

Gletsjeren sikrer, at selvom isen i egnen er smeltet om foråret, hvor der derfor normalt er tørke på den årstid, har beboerne stadig is og dermed vand.

- Ideen kom af, at jeg en dag i maj så en masse is under en bro. Det fik mig til at forstå, at det ikke er temperaturerne, der smelter isen, men solen, siger han til CNN.

Han gik i gang med at bygge en 'is-stupa', en kopi af en buddhistisk helligdom med et spir i toppen.

- Det er simpel fysik, der har skabt is-stupaen, siger ingeniøren til CNN.

Sådan virker det

Der bliver lagt et underjordisk rør, som samler vandstrømningerne, der hvor is-stupaen skal ligge - det vil typisk være ved siden af en landsby. Vandet skal komme fra mindst 60 meters højde for at skabe et naturligt springvand med den kraft, vandet får i faldet.

De kolde temperaturer betyder så, at vandet øjeblikkeligt krystalliseres, når det bliver sprøjtet op i luften, og falder ned og lægger sig som en kegle af is omkring springvandet - så gletsjeren får det udseende, du kan se på billedet øverst i artiklen.

Udover at kegleformen er nem at lave, har den andre fordele. Overfladen er mindre end mange andre former, og det betyder, at isen er mindre udsat for solens stråler - og dermed smelter meget langsomt.

Prototypen, der er godt seks meter høj, indeholdt i midten af maj 150.000 liter vand - mens den omkringliggende is allerede sidst i marts var smeltet helt væk.

Sonam Wangchuk har selv arbejdet med at bygge gletsjeren, og han viste arbejdet med det i en Youtube-video fra maj 2015, 'The Monk, The Engineer, and the Artificial Glacier (Munken, ingeniøren og den kunstige gletsjer, red.)'.

Ifølge Sonam Wangchuk er is-stupaen ikke den første kunstige gletsjer, men det, der gør denne her revolutionerende, er, at den virker på lavtliggende områder og under meget høje temperaturer.

Han håber dog at kunne gøre teknologien bedre. Med den nuværende prototype sker det, at springvandet fryser til, når rørene iser til.

- Vi er der, hvor bilindustrien var i 50’erne, hvor bilisterne ofte måtte åbne køleren for at lave små reparationer. I dag ved de fleste bilister ikke, hvad der gemmer sig under kølerhjelmen. Det stadie arbejder vi hen imod, siger han til CNN.

Men allerede nu betyder den kunstige gletsjer, at bønderne kan bruge jord, der ellers tidligere har været for tør.

- I mellemtiden kan vi glæde os over, at vi kan plante træer på jord, der tidligere har været for tør til beplantning, siger han.