Udland

Kaos på tempelbjerget i Jerusalem - over 100 er kvæstet

Israel fjerner afspærringer og kameraer på Tempelbjerget, og tusinder af palæstinensere strømmer til moskéer.

Der var torsdag mange sammenstød mellem palæstinensere og israelsk politi ved Jerusalems hellige steder. Mindst 100 meldes kvæstet.

Urolighederne brød ud, kort efter at flere tusinde troende var strømmet ind på Haram al-Sharif, der blandt jøder kendes som Tempelbjerget. Det var første gang i to uger, at de kunne bevæge sig frit ind på pladsen.

Den palæstinensiske hjælpeorganisation Røde Halvmåne oplyser torsdag aften, at mindst 100 palæstinensere og israelske politifolk er kvæstet inde på den hellige høj.

- Vi vil ofre os selv for al-Aqsa råbte folk, mens de maste for at komme ind.

Politiet brugte chokgranater 

Der udspillede sig kaotiske scener, hvor politiet måtte bruge chokgranater for at kontrollere folkemængden.

Sammenstødene kommer, efter at Israel i løbet af natten til torsdag fjernede en række afspærringer og sikkerhedstiltag. Blandt andet metaldetektorer, som har ophidset mange palæstinensere.

Der er også fjernet overvågningskameraer, som var opsat i sidste uge.

Afspærringen har i to uger ført til sammenstød. Den blev sat op, efter at to israelske politifolk blev dræbt ved Tempelbjerget 14. juli.

Mange palæstinensere havde i stedet valgt at bede uden for det hellige område i Jerusalems gamle bydel.

Hellig for både muslimer og jøder

Den omstridte høj er hellig for både muslimer og jøder. Her ligger de to moskéer al-Aqsa og Klippemoskeen. Al-Aqsa regnes som et af islams allerhelligste steder.

Men på højen lå der indtil år 70 jødernes store tempel. Det blev styrtet i grus af romerne og førte til den mange århundreder lange jødiske flugt.

Under Seksdageskrigen i 1967 erobrede Israel hele Jerusalem og Vestbredden. Den ene massive væg fra det gamle tempel blev blotlagt. Den er kendt som Grædemuren og er troende jøders vigtigste samlingssted.

ritzau/AFP