Udland

Nordkorea truer med at sende atomvåben ind i hjertet af USA

En udtalelse fra CIA-direktør har gjort det nordkoreanske regime rasende.

Nordkorea truer i direkte vendinger med at angribe USA med atomvåben, hvis man skulle forsøge at fjerne Nordkoreas leder, Kim Jong-Un, fra magten.

Den kommunistiske stat nærmer sig med hurtigere skridt end ventet at kunne sende et missil med atomvåben mod amerikanske byer, skriver Washington Post.

Og samme dag melder styret sig klar til at gøre brug af det kraftfulde våben mod USA, rapporterer det statslige nordkoreanske nyhedsbureau KCNA, der citerer en talsmand fra landets udenrigsministerium.

- Skulle USA vove at vise bare det mindste tegn på at forsøge at fjerne vores suveræne lederskab, vil vi slå til med et nådesløst angreb i hjertet af USA med vores kraftfulde nukleare hammer, slebet og hærdet over tid, siger talsmanden.

Overraskende fremskridt

Den kontante melding kommer som reaktion på udtalelser fra Mike Pompeo, der er direktør for den amerikanske efterretningstjeneste CIA og for en lille uge siden sagde, at Trump-administrationen bør finde en måde til at adskille Kim Jong-Un fra landets atomlager.

- Jeg er håbefuld omkring, at vi vil finde en måde til at adskille regimet fra dette system. Det nordkoreanske folk er sikkert skønne mennesker og ville elske at se ham smutte, sagde Pompeo ifølge CNN.

Nordkorea er nu så langt med dets missilprogram, at landet allerede næste år kan have et interkontinentalt ballistisk missil, der kan transportere atomvåben, klar til brug.

Det vurderer det amerikanske forsvarsministeriums egen efterretningstjeneste, DIA, i en fortrolig rapport, skrev Washington Post tirsdag.

Ifølge avisen har Nordkorea med den seneste tids stigende antal missiltest demonstreret "overraskende, teknologiske fremskridt i et hidtil uset højt tempo".

- Nordkoreas seneste test af et interkontinentalt ballistisk missil og dens indflydelse på vores vurdering understreger den trussel, som Nordkoreas atomprogram udgør for USA og for vores allierede i regionen og i hele verden. Efterretningsvæsenet følger nøje den voksende trussel fra Nordkorea, udtaler Scott Bray fra Odni, som leder de amerikanske efterretningstjenester, i en erklæring ifølge The Washington Post.

Succesfuld test

Et interkontinentalt ballistisk missil er et langtrækkende missil, der normalt er lavet til at kunne bære et atomsprænghoved.

De fleste kan tilbagelægge 10.000 kilometer eller mere.

Den 4. juli gennemførte Nordkorea med affyringen af missilet Hwasong-14, hvad der menes at være landets første succesfulde test af et interkontinentalt ballistisk missil. Missilet er dog ikke blevet testet med et atomsprænghoved.

Under sit besøg i Polen tidligere på måneden lovede USA’s præsident, Donald Trump, at konfrontere det nordkoreanske styre og på det kraftigste opfordre det til at standse udviklingen af missiler.

Spændingerne mellem USA og Nordkorea er intensiveret den seneste tid. Få et overblik over konflikten og oprustningen mellem de to lande her. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge & Anders Masannek Jørgensen