Forslag om at skrotte Obamacare stemt ned - men Trump har flere chancer

Republikanerne samlede flertal for at holde liv i debatten om at skrotte og erstatte Obamacare - med hvad er stadig uklart.

Senatet i USA har tirsdag aften som ventet nedstemt et forslag om at afskaffe og erstatte Obamacare. Et forslag, som Republikanerne i det amerikanske Senat har arbejdet på i flere måneder.

57 senatorer stemte imod forslaget, mens 43 stemte for. Blandt nej-stemmerne var ni republikanere, som dermed trodsede partilinjen.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Dødsdømt inden afstemning

Afskaffelsen af Obamacare var dødsdømt allerede inden afstemningen tirsdag aften.

I de seneste uger er gentagne forsøg på at erstatte Obamacare kollapset på grund af splittelse i det republikanske parti.

Det var ellers et af præsident Donald Trumps centrale valgløfter at afskaffe og erstatte Barack Obamas store sundhedsreform fra 2010 med en mere restriktiv plan.

Derfor har han i dagevis presset de republikanske senatorer til at stemme for hans forslag, og forleden jokede han endda med at fyre sin sundhedsminister, hvis han ikke skaffede stemmer nok til afstemningen tirsdag aften.

Men det er senatorerne, der skal se vælgerne i øjnene første gang i midtvejsvalgene i november 2018 - og ej præsident Donald Trump.

Bekymring for Medicaid

Moderate republikanere har især udtrykt bekymring over at afskaffe den del af Obamacare, der hedder Medicaid. Det er en sundhedsplan for primært fattige amerikanere.

32 millioner flere amerikanere står ifølge beregninger fra det uafhængige budgetkontor i Kongressen til at miste deres sygeforsikring inden 2026, hvis Republikanernes forsøg på at skrotte Obamacare uden en erstatning lykkes.

Og det var for meget for mange moderate republikanere, for Medicaid er populær i mange stater - også dem med republikanske guvernører. 

Stemte for debat om nyt forslag

Men selv om Trumps forslag om at skrotte Obamacare faldt, endte Senatet med at vedtage at starte en debat om, hvad der skal erstatte den.

Det er uklart, hvad senatorerne nu skal debattere og stemme om.

BBC mener, at republikanerne har flere valg at tage nu. De kan fortsat arbejde for at skrotte og erstatte Obamacare, som trods benarbejdet faldt til jorden i første forsøg tirsdag aften, eller de kan strikke et forslag sammen med en to års forsinkelse bygget ind i håbet om at enes om en erstatning i løbet af den tid.

Og som en tredje mulighed har flere senatorer snakket om et mere magert forslag, der ruller nogle af de mere kontroversielle dele af Obamacare tilbage for af den vej at skaffe opbakning nok blandt republikanerne.

Dermed er der stadig liv i kampen for at erstatte Obamacare.

Med til at sikre at forslaget blev vedtaget var senator John McCain. Han har netop fået konstateret en kræftsvulst i hjernen og opfordrede til samarbejde på tværs af politiske skel i arbejdet med en ny sundhedsordning. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge