Mistænkte IS-krigere behandles 'absolut umenneskeligt': - Vi vil virkelig gerne dø

Antallet af fanger efter fordrivelsen af Islamisk Stat fra Mosul har overrasket Iraks myndigheder. Humanitær organisation kritiserer fængselsforhold.

Flere hundrede mænd, der er mistænkt for at have kæmpet for terrororganisationen Islamisk Stat (IS), sidder indespærret under ‘absolut umenneskelige’ forhold i improviserede fængsler i og omkring den krigshærgede irakiske millionby Mosul.

Nyhedsbureauet Associated Press (AP) fik tidligere på ugen eksklusiv adgang til et fængsel, hvor 370 mænd, der alle er mistænkt for at være IS-krigere, sidder indespærret under kummerlige forhold.

I et af lokalerne sad over 100 fanger klemt sammen skulder mod skulder på gulvet i et mørkt lokale.

En militærofficer, der arbejder i det provisoriske fængsel, udtaler til AP, at mange af fangerne har infektioner i huden og kæmper med sygdomme.
En militærofficer, der arbejder i det provisoriske fængsel, udtaler til AP, at mange af fangerne har infektioner i huden og kæmper med sygdomme. Foto: AP

Ifølge AP var der ingen elektricitet eller ventilation på trods af temperaturer på over 45 grader.  

En militærofficer, der arbejder i det provisoriske fængsel, udtaler til nyhedsbureauet, at mange af fangerne har infektioner i huden og kæmper med sygdomme, fordi de ikke har fået sollys i månedsvis.

- Størstedelen af dem kan ikke gå. Deres ben er hævede, fordi de ikke kan bevæge sig, siger den anonyme soldat ifølge AP.

De formodede IS-krigere er blevet taget til fange af irakiske styrker og spærret inde.

Temperaturen og stanken er så slem, at mange mænd faktisk er døde i disse fængsler, fordi de ikke kunne få vejret

Belkis Wille, seniorefterforsker, Human Rights Watch

En irakisk soldat fortæller, at myndigheder blev overvældet af antallet fanger, efter den irakiske hær ryddede de sidste nabolag i Mosul tidligere i juni. 

Iraks premierminister, Haider al-Abadi, erklærede for få uger siden at den mere end ni måneder langt kamp for at uddrive Islamisk Stat fra Mosul var forbi – en kamp, der er blevet beskrevet som kampen om ’kalifatets hjerte’.

Det var nemlig i Mosul, Islamisk Stats leder, Abu Bakr al-Baghdadi, i juni 2014 udråbte kalifatet i Syrien og Irak og ophøjede sig selv til kalif.  

AP har talt med flere af fangerne, der lod sig interviewe på betingelse af, at de kunne være anonyme af frygt for repressalier.

- Du finder ikke 10 ægte IS-medlemmer blandt de her folk. Og de har alle sammen været her i mere en seks måneder. Siden jeg kom hertil for otte måneder siden, har jeg kun set solen én gang, udtaler en af fangerne til AP.

Fangerne er mistænkt for at være IS-krigere.
Fangerne er mistænkt for at være IS-krigere. Foto: AP

Han forklarer, at han er tjenestemand og har rejst mellem Bagdad og Mosul flere gange, inden han blev tilbageholdt og fængslet.

- De sagde, mit navn var i deres database. Jeg har ikke været i retten eller for en dommer. Jeg ved ikke engang, hvad jeg er anklaget for. Mange navne er ens, udtaler den anonyme fange til AP.

En anden fange, AP har talt med, har opgivet håbet om at blive løsladt.

- Vi vil virkelig gerne dø. Ingen af os har haft besøg af pårørende eller familiemedlemmer. De ved ikke engang, at vi er her.

Vi vil virkelig gerne dø. Ingen af os har haft besøg af pårørende eller familiemedlemmer. De ved ikke engang, at vi er her.

Anonym fange til AP

Nu udtrykker menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch offentlig bekymring over forholdene for fangerne i de improviserede fængsler.

- Disse fængsler er absolut umenneskelige i deres forhold. Jeg så en celle på fire gange seks meter, hvor der var 114 fanger, der havde været indespærret i fire måneder. Ingen bade, ingen udluftning, ét toilet. De spiser i rummet og kan ikke forlade det, udtaler Belkis Wille, der er Human Rights Watch’ seniorefterforsker i Irak og Qatar.

Og de barske forhold har ført til tragiske omstændigheder, forklarer Belkis Wille.

Fangerne er indespærret under 'absolut umenneskelige' forhold.
Fangerne er indespærret under 'absolut umenneskelige' forhold. Foto: AP

- Og vinduerne var muret op, så temperaturen og stanken er så slem, at mange mænd faktisk er døde i disse fængsler, fordi de ikke kunne få vejret, siger Belkis Wille ifølge AP.

Flere end 1150 fanger har på skift været indespærret i fængslet de seneste tre måneder.  

Human Rights Watch har udgivet en rapport, hvor forholdene i fængslerne bliver beskrevet. Efter rapporten blev udgivet har flere humanitære organisationer ifølge Belkis Wille forsøgt at forbedre fangernes forhold. Men det er ikke tilstrækkeligt, mener hun.

- Det er alt sammen lappeløsninger. Det ændrer ikke på, at disse bygninger ikke er egnede til at huse fanger.

Der er derfor behov for, at det internationale samfund hjælper med at finansiere genopbygningen af for eksempel to store fængsler i og ved Mosul, der er ødelagt af kampe.