Udland

Læger vil slukke for britisk drengs respirator: Nu modtager de dødstrusler

Retten i London har endnu ikke afgjort, om den 11 måneder gamle Charlie Gard fortsat skal holdes kunstigt i live.

Tusindvis af hadefulde beskeder er de seneste uger blevet sendt til læger og sygeplejerske ved børneafdelingen på Great Ormond Street Hospital. Det oplyser det britiske hospital i en pressemeddelelse

Hvad er mitokondrier?

Mitokondrier findes i kroppens celler og er hele kroppens kraftværk, da de producerer energi.

Nogle af kroppens organer er mere afhængige af energien fra mitokondrierne end andre. Det drejer sig om hjertet, musklerne og centralnervesystemet i hjernen.

Derfor vil man med en mitokondriesygdom primært have symptomer i disse organer. Andre organer kan dog også være involveret. Det er for eksempel lever, øjne, bugspytkirtel og tarme.

Kilde: Mitokondrie-foreningen

- Mange af disse beskeder er truende, og flere indeholder dødstrusler. Familier er blevet chikaneret og udsat for gener, når de er ankommet til hospitalet for at besøge deres børn, og vi har modtaget flere klager om uacceptabel adfærd indenfor hospitalets murer, udtaler hospitalets formand Mary MacLeod. 

Hvad der ligger til grund for de mange trusler, er sagen om den 11 måneder gamle Charlie Gard.

Læger vil slukke respirator

Drengen lider af en sjælden genetisk mitokondriesygdom og bliver holdt kunstigt i live på Great Ormond Street Hospital. Han er alvorligt hjerneskadet og kan ikke åbne sine øjne eller bevæge sine arme og ben. 

Derfor har lægerne på hospitalet gennem længere tid ønsket at slukke for respiratoren, da de ikke mener, at det gavner den 11 måneder gamle patient at blive holdt i live. Det er for eksempel uvist, om han har smerter. 

Omvendt vil Charlie Gards forældre, Connie Yates og Chris Gard, fortsat holde deres søn i live. 

Det har ført til en omfattende retsstrid, der er nået hele vejen til Vatikanet i Rom og Det Hvide Hus i Washington. Både Pave Frans og USA's præsident, Donald Trump, har ytret ønske om at hjælpe med behandlingen af Charlie Gard.

USA tilbyder alternativ behandling

Senest er Charlie Gard blevet undersøgt af en amerikansk læge, som påstår at kende en alternativ behandlingsform, der kan forbedre drengens helbred med 10 procent. Derfor venter forældrene i øjeblikket på svar fra retten i London, der skal afgøre, om parret må tage sønnen med til New York, hvor behandlingen skal foregå. 

Retssagens store bevågenhed har dog også ført til store protester i Londons gader. Det sker dagligt foran både hospitalet og den britiske High Court, der trods navnet svarer til landsretten i Danmark.

At sagen også har ført til trusler direkte mod personalet på hospitalet, er dog langt over stregen, lyder det fra den britiske sundhedsminister, Jeremy Hunt.

- En sørgelige, kompleks sag, men det er totalt uacceptabelt, at de dedikerede læger og sygeplejerske lider under sådan et misbrug, skriver han på Twitter

Charlies forældre nægter indblanding

Også Charlies forældre har kommenteret på truslerne mod hospitalet. Til Sky News fortæller moren Connie Yates, at parret ligeledes har modtaget 'grimme og sårende bemærkninger' fra folk, og at de som hospitalet er chokerede over den enorme bevågenhed, som sagen har fået blandt befolkningen. 

Connie Yates understreger dog, at parret aldrig har opfordret deres støtter til at sende hadefulde beskeder til hospitalet: 

Connie Yates og Chris Gard ønsker at tage deres søn med til USA, hvor en læge påstår, at han ved hjælp af en alternativ behandlingsform kan forbedre drengens helbred med ti procent.
Protesterne mod at slukke for Charlie Gards respirator har længe kunnet mærkes i Londons gader. Her foran retten i London.

- Chris og jeg er helt almindelige forældre med et meget sygt barn, og hans interesser er det eneste, vi har i vores hjerter, siger hun til Sky News. 

- På trods af uenighederne har vi altid haft den største respekt for personalet, som utrætteligt arbejder på Great Ormond Street Hospital, og det svære job, som de må udføre hver eneste dag, siger hun videre. 

Retssag fortsætter mandag

Great Ormond Street Hospital anmoder i deres pressemeddelelse om, at der vises et større hensyn til de andre patienter og deres pårørende på børneafdelingen. 

- Hvad end, der er skyld i de stærke følelser, som denne sag giver, er det ingen undskyldning mod de patienter og deres familier, som får deres privatliv og ro forstyrret, mens de må kæmpe med deres egne, stressfulde situationer. Eller mod de dedikerede læger og sygeplejerske, som modtager disse trusler, skriver Mary MacLeod i meddelelsen.   

Retssagen om Charlie Gard fortsætter i morgen mandag.