Udland

Sean Spicer stopper: - Han har været en fiasko, rent ud sagt

Spørgsmålet, der står tilbage efter Sean Spicers opsigelse: Vil han være i stand til at give svar på Trumps intentioner?

Det Hvide Hus' pressetalsmand, Sean Spicer, har været loyal til det sidste.

Men nu er nok nok.

Han har valgt at trække sig fra posten efter uenigheder med USA's præsident, Donald Trump. Opsigelsen kommer ikke bag på TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

- Det var på tide, siger han til TV 2.

- Han har været en fiasko, rent ud sagt.

Uenigheden opstod, efter Trumps beslutning om at udnævne Anthony Scaramucci som kommunikationsdirektør i Det Hvide Hus. Det skete fredag klokken 10 lokal tid. Trump bad samtidig Spicer om at blive som pressetalsmand, hvilket Spicer altså afslog. Det skriver The New York Times. Sean Spicer bekræfter selv opsigelsen på Twitter.

Ifølge avisen skal Spicer have sagt til Trump, at valget af Scaramucci var en stor fejltagelse.

En kontroversiel talsmand

Det er ikke første gang, at Sean Spicer skaber overskrifter i medierne - men det er første gang, at han for alvor siger fra, forklarer Mirco Reimer-Elster.

- Han har haft en umulig rolle som administrationens komiske Ali. Meget af det ligger i jobbeskrivelsen. Det er ikke nemt at arbejde for Trump, som konstant har undermineret ham og er i åben krig med pressen, og ofte med sine udtalelser har sat ham i en umulig situation som bindeled mellem præsidenten og pressen. Men Spicer har heller ikke gjort det nemt for sig selv, han har lavet en masse uprovokerede fejl, siger han.

Da Donald Trump for et halvt år siden blev udnævnt som USA's 45. præsident, skabte indsættelsen debat. Det Hvide Hus påstod, at det var det største publikum, der nogensinde havde overværet en indsættelse. Men opfattelsen blandt flere medier og befolkning var ikke den samme.

Det er ikke nemt at arbejde for Trump, men han har heller ikke gjort det nemt for sig selv.

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

På et pressemøde kritiserede Spicer pressen for fejlagtigt at rapportere om opbakningen til Donald Trump under indsættelsesceremonien i Washington - også selvom et billede fra dagen modbevidste ham.

- Han forsvarede noget, der var åbenlyst forkert. Selvfølgelig kunne han i situationen ikke stå og modsige sin chef, præsidenten. Men det satte ham i en absurd situation, hvor han skulle forsvare noget, der åbenlyst var forkert, siger Mirco Reimer-Elster

Sean Spicers forsvar af antallet af tilskuere under indsættelsesceremonien skabte hashtagget 'Spicerfacts', hvor folk kom med egne anekdoter og gjorde grin med ham.

Loyalitet skinner igennem fejl

Mirco Reimer-Elster er opmærksom på, at jobbet som pressetalsmand for en præsident som Trump, der dagligt er i krig mod pressen, ikke er en taknemmelig opgave.

Spicer har adskillige gange været Trumps mellemmand til pressen på kontroversielle sager, der har sendt ham på dybt vand. Blandt andet da han sagde, at Hitler ikke brugte gas på samme måde som Syriens præsident Assad bruger kemiske våben. En udtalelse, Spicer siden undskyldte.

Dog var forventningerne til ham fra start ikke særlig høje, forklarer USA-analytikeren:

- Han har stået i en rolle, der har været fuldstændig umulig at bestride. Men selv under lave forventninger, klarede han det ikke særlig godt, siger han og fortsætter:

- Han vinder på sin loyalitet. Det må man give manden. Han har været dybt loyal over for en præsident, der hyppigt har sat ham i umulige situationer. Men det er også det eneste. Det har til tider været tåkrummende at se hans desperate forsøg på at forsvare sin chefs usandheder og udtalelser. Til tider fik jeg næsten ondt af ham, når jeg så pressemøderne.

Vil loyaliteten fortsætte?

45-årige Sean Spicer nåede at være pressetalsmand i Det Hvide Hus i et halvt år. Ifølge Mirco Reimer-Elster er kutymen, at en pressemand sidder i rollen i to år.

Mirco Reimer-Elster har svært ved at svare på, om han vil fortsætte sin loyalitet overfor Trump. Men det vil ikke undre USA-analytikeren, hvis han begyndte at kommentere amerikansk politik for en tv-kanal.

- I medieverdenen vil der være en stor interesse i at få ham ombord. Man må formode, at Spicer kan give et indblik i Trumps kommunikationsstrategi. For eksempel Trumps intentioner med sine tweets. Men det kommer næppe til at skorte på jobtilbud.

Sean Spicer stopper ved udgangen af august. Hans afløser bliver Sarah Huckabee Sanders.

På sit første pressemøde i Det Hvide Hus meddelte Anthony Scaramucci, at Sarah Huckabee Sanders er blevet forfremmet, og at hun bliver ny pressesekretær for Donald Trump. Hun erstatter dermed Sean Spicer.