Nu beklager politiet skuddrab: - Hun burde ikke være død

Australske Justine Damond blev skudt og dræbt af amerikansk politi efter at have anmeldt et muligt overfald.

Justine Damond ’burde ikke være død’ udtaler politikommissæren i Minneapolis, Janeé Harteau, nu i den første offentlige kommentar siden skudepisoden, der kostede den australske kvinde livet.

- Det burde ikke være sket. På vores patruljebiler står der: ’Beskytte med mod og tjene med passion’ – det er ikke blevet overholdt, udtaler Janeé Harteau på et pressemøde. 

Justine Damond ringede selv til politiet.
Justine Damond ringede selv til politiet. Foto: HANDOUT / Scanpix Denmark

Hun fortæller, at hun var på bjergvandring, da episoden fandt sted og derfor først har kunnet kommentere det nu.

Janeé Harteau udtaler, at hun har talt med Justine Damonds forlovede.

Ifølge politiet var der tale om et uheld, da to betjente affyrede et dræbende skud. Hændelsen fandt sted ved Justine Damonds eget hjem i Minneapolis, den største by i den amerikanske delstat Minnesota. Her boede hun sammen med sin forlovede. 

Justine Damond havde ringet til alarmcentralen, efter hun havde hørt lyde bag sit hus, som hun troede var et seksuelt overgreb.

Justine Damonds venner læser en udtalelse højt på vegne af familien, efter hun lørdag blev dræbt ved et uheld af politiet i Minneapolis. Video: Asger Manuel Jørgensen
Justine Damonds forlovede, Don Damond, offentliggjorde kort efter skudepisoden, at det var hans forlovede, der var blevet dræbt.
Justine Damonds forlovede, Don Damond, offentliggjorde kort efter skudepisoden, at det var hans forlovede, der var blevet dræbt. Foto: Adam Bettcher / Scanpix Denmark

I båndudskriften fra et af de to opkald, Justine Damond foretog til politiet, kan man læse, at hun var i tvivl om, hvorvidt der var tale om et seksuelt overgreb. 

- ... og jeg tror, hun lige råbte hjælp. Men det er svært. Lyden har været der i et stykke tid, men jeg tror ikke, hun nyder det, siger Justine i opkaldet. 

Otte minutter senere ringede Justine Damond igen til politiet, da der ikke var kommet en patruljevogn til stedet endnu. Kort tid efter ankom en patruljevogn med to betjente. 

Justine Damond kom ifølge den ene af betjentene ud på gaden i sin pyjamas, bevægede sig mod patruljebilens førerside, og det forskrækkede betjentene.

Derefter trak betjenten på det forreste passagersæde sin tjenestepistol og skød Jusitne Damond gennem vinduet. 

Ifølge læger fra Hennepin County Medical Examiner døde hun af et skudsår i maven.

Kvinde dræbt af politiet i Minneapolis. Video: Maria Runøe Møller

Hvordan det kunne ske, at politiet fejlagtigt skød og dræbte kvinden, er endnu uvist. 

Betjentene i Minneapolis har alle fået installeret et kropskamera i deres uniformer, som skal bruges til at dokumentere sager som disse. 

Men ifølge byens borgmester, Betsy Hodges, var kameraerne slukkede under lørdagens skudepisode, skriver CNN

- Jeg har en masse spørgsmål. Spørgsmål omkring, hvorfor kameraerne ikke var tændt, sagde Betsy Hodges på en pressekonference efter skuddrabet.

Politikommissæren Janeé Harteau udtaler, at proceduren for krops- og hjelmkameraer nu vil blive gennemgået.

Tidligere denne uge krævede Australiens premierminister, Malcolm Turnbull svar fra de amerikanske myndigheder.

Australiens premierminister kræver svar fra de amerikanske myndigheder.
Australiens premierminister kræver svar fra de amerikanske myndigheder. Foto: BRENDAN ESPOSITO / Scanpix Denmark
Siden skuddrabet har der været flere protester.
Siden skuddrabet har der været flere protester. Foto: STEPHEN MATUREN / Scanpix Denmark

I et interview med det australske tv-program Today Show onsdag kaldte Turnbull Justine Damonds død for "et chokerende drab".

Turnbull sagde også i interviewet, at han kræver svar på vegne af Justine Damonds familie, ligesom han slog fast, at noget "tydeligvis gik tragisk galt".

Justine Damond var fra den australske storby Sydney. Hun var uddannet dyrlæge og arbejdede som meditationslærer i Minneapolis, skriver Ritzau.