Udland

29-årig vinder ekstremt maratonløb for fjerde gang - mens hans skulder var slået af led

Ung spanier har leveret en hidtil uset præstation i et af verdens hårdeste ultraløb.

Der findes udholdenhed, og så findes der ekstrem udholdenhed. 

Spørg bare den 29-årige spanier Kilian Jornet. Han er bjergbestiger og ultraløber og er blandt meget andet indehaver af rekorden for den hurtigste bestigning af bjerge som Matterhorn og Mont Blanc.

I weekenden leverede han dog en hidtil uset præstation inden for ultraløb, da han for fjerde gang i træk vandt et af de ultimativt hårdeste løb i verden.

Nemlig ultraløbet Hardrock 100, der byder på en distance på 160 kilometer med en gennemsnitlig højde på mere end 3300 meter i San Juan-bjergene i det sydvestlige Colorado.

Armen i slynge

Men hvad der er endnu mere imponerende - og noget, som har fået alverdens eksperter i ultraløb op at ringe - er, at Kilian Jornet gennemførte distancen på lidt over 24 timer. Og at han kom i mål, selvom han undervejs slog sin venstre skulder af led og således måtte løbe videre med sin ene arm i en slynge.

Efter godt 20 kilometer af løbet faldt Jornet i en snedynge på et punkt på ruten med navnet Buffalo Boy Ridge og landede uheldigt på skulderen. Han skubbede dog straks selv skulderen på plads, men fortsatte ud på de resterende 138 kilometer i store smerter. 

Ud over udfordringen ved at løbe med en skulder af led, måtte Kilian Jornet også undervejs i det bjergrige terræn kæmpe sig gennem en haglstorm. 

- Jeg troede ikke, jeg kunne gennemføre. I begyndelsen var det smertefuldt, så blev det lidt bedre, men da så stormen kom, blev det meget smertefuldt, sagde Jornet, da han nåede i mål i byen Silverton med pæn afstand til de to følgende løbere, amerikanerne Mike Foote og Joe Grant. 

Løb forkert i nattemørket

Deltagerne i Hardrock 100 udsættes for en gennemsnitlig højdeforskel på 10 kilometer. Løberne skal passere en række bjergtoppe i over 3600 meters højde og i og med, at de løber både nat og dag, oplever de også nattetemperaturer langt under frysepunktet.

Gennemsnitstiden for deltagerne ligger på 41 timer. De forreste i feltet er dog klart hurtigere.

Vinderen af ​​kvindernes klassement i år, franske Caroline Chaverot, løb distancen på 160 kilometer på 28 timer, 31 minutter og 18 sekunder. Det til trods for, at hun på et tidspunkt mistede orienteringen og tilbragte omkring 90 minutter i nattemørket, hvor hun løb den forkerte vej på ruten. 

Besteg Everest to gange

Der er med andre ord tale om usædvanligt hårdføre langdistanceatleter, som stiller op i det amerikanske ultraløb. 

29-årige Kilian Jornet hentede i øvrigt sin fjerde sejr i Hardrock 100 blot et par måneder efter, han besteg Mount Everest to gange på en uge. Og begge gange nåede han toppen på det berømte bjerg i 8848 meters højde uden brug af supplerende ilt eller reb. 

Det er ikke for ingenting, at den unge spanier, der stammer fra Catalonien, i 2014 blev valgt som 'årets eventyrer' af det amerikanske magasin National Geographic.