Udland

O.J. Simpson får ja til prøveløsladelse

O.J. Simpson kan se frem til snart at være på fri fod igen.

Et nævn i den amerikanske delstat Nevada har torsdag godkendt, at den nu 70-årige O.J. Simpson prøveløslades efter ni års fængsel.

Han afsoner en dom for væbnet røveri, hvor han blev idømt 33 års fængsel, hvoraf minimum ni skulle afsones. Han blev dømt den 5. december 2008.

Med dagens afgørelse kan den tidligere sportsstjerne dermed se frem til snart at være på fri fod, hvor han dog skal overholde en række betingelser, hvis han ikke vil tilbage bag tremmer.

- Tak, tak, tak, lød det fra O.J. Simpson, da afgørelsen faldt.

Løsladelsen vil finde sted den 1. oktober 2017.

God opførsel trækker op

Nævnet lagde i sin afgørelse vægt på, at O.J. Simpson i sin tid i fængslet Lovelock i Nevada har opført sig ordentligt.

- Du har fulgt fængslets regler. Du er ikke dømt for andre kriminelle handlinger, og du har samfundets støtte. Jeg mener, du skal prøveløslades, sagde et af nævnets medlemmer ifølge Sky News.

Under høringen kom det blandt andet frem, at den tidligere sportsstjerne har taget flere kurser. Han har taget et computerkursus, så han var bedre i stand til at kommunikere med sin familie, og han har taget et 'alternativ til vold'-kursus.

Kurset har angiveligt givet ham redskaber til at tackle svære samtaler med andre mennesker. 

- Jeg ville ønske, at røveriet aldrig var sket. Jeg kunne have gjort noget ved det hele, hvis jeg havde truffet et bedre valg. Jeg tager ansvaret, sagde O.J. Simpson.

O.J. Simpsons reaktion, da han får at vide, at han bliver prøveløsladt den 1. oktober 2017.

Anholdt 13 år efter frikendelse for drab

O.J. Simpson var i 1960'erne og 1970'erne en kendt sportsstjerne. 

Han spillede 11 sæsoner i den amerikanske football-liga, NFL, for Buffalo Bills og San Francisco 49ers, hvor han udmærkede sig med flere rekorder og opnåede national sportsheltestatus under kælenavnet ”Juice”.

Men hans store sportskarriere blev senere overskygget af drabet på ekskonen Nicole Brown og vennen Ronald Goldman, som han i 1994 blev tiltalt og siden frikendt for.

Han rettede aldrig en pistol mod mig, og han slog mig ikke.

Bruce Fromong, ven til O.J. Simpson og offer for røveri

O.J. Simpson genvandt sin frihed - men præcis 13 år efter, at han blev frifundet for mordene, blev han kendt skyldig i 10 sigtelser, herunder røveri og forsøg på kidnapning. Det skete, efter han en septemberaften i 2007 trådte ind på et hotelværelse i selskab med seks andre mænd.

Hans ven gennem 19 år, Bruce Fromong, befandt sig på værelset. Han handlede med sportsklenodier og havde blandt andet fået fingre i nogle effekter fra Simpsons sportskarriere - og det var det, der udløste balladen. 

Under den seks minutter lange konfrontation truede de syv mænd Fromong med en pistol, inden de igen forlod hotelværelset med O.J. Simpsons klenodier samt et par andre ting.

Tre dage senere blev Simpson anholdt.

Offer for røveri støtter Simpson

Under torsdagens høring argumenterede Bruce Fromong for, at O.J. Simpson er uskyldig.

- Han rettede aldrig en pistol mod mig, og han slog mig ikke, sagde han.

- Jeg tilgiver ham. Vi begår alle fejl. Jeg føler ikke, at han er en trussel for andre. Han er en god mand. Det er tid til at give ham en ny chance. Det er tid til, at han kan komme hjem til sin familie og venner.

Også O.J. Simpsons ældste barn, Arnelle Simpson, udtrykte støtte til sin far under torsdagens høring.

- Ingen ved ikke, hvor meget vi har været igennem de sidste ni år. Det har været hårdt. Lad mig være ærlig. Det har været utrolig hårdt. Vi vil bare gerne have, at han kommer hjem, sagde hun.

O.J. Simpson blev først frifundet for drab, men senere blev han dømt for kidnapning og røveri. Her er hele historien om den tidligere fodboldhelt og filmstjerne. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge