Donald Trump

Efter et halvt år: Her er Trumps tre største succeser - og fiaskoer

USA-ekspert ser tilbage på den amerikanske præsidents succeser og fiaskoer i sit første halve år som statsleder.

Torsdag er det præcis seks måneder siden, at USA formelt fik en ny præsident. 

USA-analytiker Mads Fuglede ser i den forbindelse her nærmere på de områder, hvor republikanske Donald Trump kan være stolt, men også de ting, han kan være knap så stolt af i sin første tid som statsleder.  

Først det positive: 

1) Illegal indvandring

Da Donald Trump annoncerede sit kandidatur i juni 2015, kom han med en markant udmelding: 

- Jeg vil bygge en stor mur, og ingen bygger mure bedre end mig - tro mig, og jeg vil bygge den meget billigt. Jeg vil bygge en stor mur på den sydlige grænse og få Mexico til at betale for den, lød det dengang. 

Selvom der fortsat er lange udsigter til en mur og til at få Mexico til at betale for den, mener Mads Fuglede, at Donald Trump er lykkedes med at slå ned på den illegale indvandring. 

- Det ser ud til, at der er kommet mere styr på grænsen til Mexico. Den illegale indvandring er gået ned, man er blevet mere effektiv på området. Det er jo et valgløfte, han kommer i mål med. Det er blevet en menneskelig mur i form af amerikansk politi, siger han.

2) Konservativ højesteretsdommer

Udnævnelsen af den konservative højesteretsdommer Neil Gorsuch betragtes som en af Trumps største succeser. 

Mads Fuglede forklarer, at det amerikanske samfund i høj grad er styret af de beslutninger, Højesteret træffer. Den 49-årige Gorsuch udfylder den niende plads, og han genopretter dermed et konservativt flertal blandt dommerne. Det var Trump, der indstillede Neil Gorsuch til jobbet. 

- Han har fået en højesteretsdommer, der kommer til at få enorm indflydelse, og som man er meget, meget begejstret for, hvis man er klassisk konservativ. 

3) Nato-lande skal yde mere

En af Trumps kæpheste er, at de europæiske Nato-lande skal yde langt mere til samarbejdet. Forud for Nato-topmødet i maj slog han ned på, at en række Nato-lande ikke bruger de krævede to procent af bruttonationalproduktet på deres forsvar. 

- Han ser ud til at få Nato-landene til at betale mere til Nato. Det har længe været et amerikansk ønske, at europæerne skulle leve op til deres ansvar i samarbejdet, og det ser ud til, Trump leverer på det område, siger Mads Fuglede. 

Trump før topmøde: Mange Nato-lande skylder mange penge Video: Asger Manuel Jørgensen

Så til det negative: 

1) Lovede forbedring af infrastruktur

Et af præsidentens valgløfter var at investere enorme beløb i USA's dårlige infrastruktur. 

- Vi skal fikse vores byers centrum og genopbygge vores motorveje, broer, tunneller, lufthavne, skoler og hospitaler. Vi skal genopbygge vores infrastruktur, så den bliver enestående, og det vil give arbejde til millioner af vores folk, mens vi gør det, sagde Donald Trump i sin første tale som kommende præsident i november.

Men det har han indtil videre ikke haft succes med. 

- Han er ikke rigtig lykkedes med noget lovgivning om infrastruktur. Det, han har gået på valg på, har han ikke kunnet levere, siger Mads Fuglede. 

2) Obamacare og symbollovgivning

Republikanerne har i årevis ønsket at afskaffe Obamacare, der har givet sundhedsdækning til millioner af amerikanere, da de mener, at ordningen er for dyr og uholdbar.

Men tirsdag stod det klart, at Republikanerne ikke har kunnet samle nok stemmer til at indføre en erstatning for sundhedsreformen på grund af modstand fra egne rækker.

- Obamacare er et af de to største nederlag. Men også de love, Trump har underskrevet, der er symbollovgivning - de er ikke vigtige, lyder det fra Mads Fuglede.

Senatets flertalsleder Mitch McConnell har annonceret, at han i næste uge vil gennemføre en afstemning for at ophæve Obamacare - USA-eksperter mener dog, at det sandsynligvis ikke vil få opbakning. 

3) Trump har ikke styr på sine egne

Det sidste punkt, som USA-analytikeren nævner, er præsidentens manglende opbakning. 

- Han har været meget dårlig til at bruge sit mandat til at styre Kongressen med. Han har ikke rigtig styr på sine egne, og hans popularitet er meget lav - både blandt befolkningen, men det smitter også af på politikernes støtte af ham, siger han.  

Det bør han fokusere på fremover

Mads Fuglede mener, at den amerikanske præsident skal fokusere på at få bedre styr på Kongressen, så han kan blive bakket op politisk. 

- Ellers kommer han ikke til at gennemføre ret meget. Det er hans vigtigste opgave nu. Han skal samle Kongressen og kigge på sine popularitetstal og have styr på skattereformen. Han vil både omlægge personskatter og sænke virksomhedsskatten, og det er vigtigt for republikanerne at få det gennemført, siger han. 

Kan du gætte, hvad Trumps første seks måneder er gået med?

 1. Donald Trump underskriver et dekret.

  Trump har endnu ikke gennemført nogen af de love, han lovede i sin såkaldte kontrakt med vælgerne, men hvor mange love har præsidenten ellers fået gennemført indtil videre?

  Du har 0 rigtige

 2. Trump og Macron.

  Hvor mange store internationale aftaler, som Obama-administrationen fik i stand, har USA trukket sig fra, siden Trump satte sig i præsidentstolen?

 3. Trump-tilhænger.

  I følge ABC News ligger Trump på grænsen til at blive den mest upopulære præsident i de sidste 70 år efter et halvt års embede. Men hvor mange af amerikanerne mener egentlig, at præsidentens hidtidige indsats er godkendt?

 4. Trump på Twitter.

  Præsident Trump er flittig på det sociale medie Twitter. Hvor mange gange har han sat sig ved tasterne og sendt et tweet ud på sin Twitter-konto siden indsættelsen 20. januar?

 5. Donald Trump.

  Hvor mange af hans tweets har nævnt falske nyheder eller falske medier?

 6. Donald Trump.

  Trumps forgængere, Barack Obama og George Bush Jr., nåede at besøge henholdsvis 14 og 32 stater i løbet af deres første 180 dage. Hvor mange har Trump nået?

 7. Donald Trump foran Det Hvide Hus.

  Mens Obama sad i Det Hvide Hus, holdt Trump skarpt øje med, hvordan præsidenten brugte sin fritid. Men hvor mange weekender har Trump selv brugt på en af sine egne ejendomme væk fra det ovale kontor?

 8. Donald Trump.

  Hvor mange af de 180 første dage er han nået forbi en af Trump-koncernens golfbaner og svinge køllen?