Udland

20 års fængsel til en enøjet mafiaboss og terrorist

Massimo Carminati, risikerede 28 års fængsel, men slap med 20. Dommerne mente nemlig ikke, som anklageren gjorde, at der var tale om mafiavirksomhed.

Rom har i de sidste par år været ramt af en gigantisk korruptionsskandale, som er blevet døbt Mafia Capitale.

Mindst 46 personer har malket byens pengekasser ved hjælpe af bestikkelse, afpresning, svindel, svig og korruption i forskellige former.

Det drejer sig om kommunale politikere, embedsmænd, folk fra sociale kooperativer, indehavere af servicefirmaer, kriminelle fra byens underverden og mange flere.

I dag fandt en af historiens største retssager sted i det topsikrede, romerske fængsel Rebibbia. 41 af de 46 tiltalte fik fængselsstraffe på i alt cirka 250 år. De to hovedbagmænd fik hhv. 20 og 19 års fængsel.

En “almindelig korruptionsring”

Bossen for hele dette organiserede kriminelle netværk, Massimo Carminati, risikerede 28 års fængsel, men slap med 20. Dommerne mente nemlig ikke, som anklageren gjorde, at der var tale om mafiavirksomhed. Dommerne kaldte det hele for en “almindelig korruptionsring”.

Det vækker allerede stor harme og polemik i Italien. Der er stor uenighed om definitionen på denne organiserede forbrydergruppe. Mafia kaldes det ofte, hvis der bruges mafiøse metoder som intimidering, trusler om vold og/eller vold i forbindelse med afpresning og “overtalelse”.

Massimo Carminati kaldes den enøjede eller den blinde, fordi han i begyndelsen af 80’erne fik skudt det ene øje i stykker i forbindelse med en anholdelse. Carminati har en fortid som terrorist på den yderste højrefløj og blev sat i forbindelse med det store terrorangreb på Bologna hovedbanegård i 1980.

I den periode var der i Italien “sorte terrorister”, som blev betegnet som fascister og “røde terrorister” som var kommunister.

De mest berømte var De Røde Brigader. Carminati var en af de sorte og var senere med i en romersk mafiabande, der hed La Banda della Magliana. Han har været inde og ude af fængsler det meste af sit voksne liv.

Omkring år 2010 begyndte han i samarbejde med bl.a. forretningsmanden Buzzi at svindle med licitationer. Virksomheder og firmaer bestak ham til at få kontrakter med Roms kommune indenfor områder som renovation, kantinedrift, offentlig transport, herberger, asylcentre osv. Derefter bestak han politikere og embedsmænd, der så favoriserede de “anbefalede” firmaer. 

Hele anklageskriftet bygger i særdeleshed på en masse telefonaflytninger og hemmelige lyd - og billedoptagelser af møder mellem de forskellige involverede. En af de mest legendariske bemærkninger kommer fra Buzzi, som siger til en medsammensvoren: "Det er nemmere at tjene store penge på flygtninge end på narko".

Da sagen begyndte at rulle i december 2014 med over 100 anholdelser, var romerne virkelig rystede. Man talte om en tsunami eller et jordskælv. Et moralsk jordskælv. I Rom har folk i årevis været vidner til elendig administration, skralde-skandaler, totalt ineffektiv kollektiv trafik, huller i vejene, der aldrig blev repareret, miserable forhold på plejehjem og asylcentre osv.

Og så fik de pludselig en del af forklaringen.

Skatteydernes penge var igen havnet i de forkerte lommer!

Rom har brug for en legalitetskultur

I dag var Roms overborgmester Virginia Raggi tilstede ved domsafsigelsen. Hun udtalte, at denne sag er et stort, dybt, åbent sår. Rom har stærkt brug for en legalitetskultur og en adfærdsændring.

Hun er fra protestbevægelsen, Femstjernebevægelsen, og blev valgt for godt et år siden. Hun lovede, at hun ville få ryddet op både i den synlige og usynlige del af byen. Hun ville få styr på Italiens hovedstad. Desværre er der ikke sket ret mange fremskridt, og hun er yderst upopulær.

Måske sidder der stadig nogen tilbage på rådhuset fra den “gamle garde”. De høje fængselsdomme i dag er et skridt i den rigtige retninge. De sender et signal om, at man ikke kan slippe afsted med den slags forbrydelser, men at ændre kulturen kræver noget ganske andet. Måske et mirakel.