Udland

Dansker mistænkt for at planlægge terror: - De siger, at rollen var vigtig

Tyrkiet kræver manden, der kom til Danmark i 2008, udleveret til retforfølgelse for medvirken til terror.

En 42-årig mand fra Vejle mistænkes af tyrkiske myndigheder for at have spillet en central rolle i forbindelse med terrorangrebet mod en natklub i Istanbul den 1. januar i år, hvor 39 personer blev dræbt.

Det forklarer journalist og forfatter Deniz Serinci, der har kendskab til manden, og som har læst det tyrkiske anklageskrift.

- Tyrkerne mistænker ham for at have spillet en vigtig rolle. Faktisk står der i det tyrkiske anklageskrift direkte, at danskeren har været med til at planlægge angrebet, siger han til TV 2.

Af anklageskriftet fremgår det, at den anholdte Abdulkadir Masharipov, der deltog i angrebet, har forklaret, at manden fra Vejle leverede våben til hovedgerningsmanden.

Derudover skal han, ifølge tyrkerne, have hjulpet hovedgerningsmanden med at skjule sin kone og sit barn.

- Tyrkerne siger selv, at deres sag er god nok, og at de baserer det på afhøring af flere vidner uafhængigt af hinanden, forklarer Deniz Serinci.

Derfor har tyrkerne begæret manden udleveret til retsforfølgelse i Tyrkiet, og onsdag blev han fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i fire uger, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Den 42-årige og hans advokat kærede fængslingen på stedet.

Kom til Danmark i 2008

Manden kommer oprindeligt fra Usbekistan, hvor han ifølge Deniz Serinci arbejdede på blandt andet restauranter, og i en periode studerede han også.

I 2008 kom han til Danmark, hvor han har gået på et sprogcenter, ligesom han også her har arbejdet på forskellige restauranter og supermarkeder. Han er fraskilt og har fire børn.

I februar 2016 forlader han Vejle for at tage til Tyrkiet og tager en bil med fra Danmark, forklarer Deniz Serinci.

Han har talt med personer i det miljø, hvor den 42-årige har færdedes i Danmark, og her er de ifølge Deniz Serinci ikke overrasket over, at manden nu er anholdt under mistanke for medvirken til terror.

- Dem, jeg har talt med, siger, at han på det seneste havde fået længere fuldskæg uden overskæg, som salafister er kendt for at have. De ville heller ikke være overraskede, hvis han havde tilsluttet sig IS (islamisk Stat, red.), siger Deniz Serinci.

En usbekisk mand har erkendt at stå bag angrebet på natklubben i Istanbul, og terrororganisationen Islamisk Stat tog efterfølgende skylden for angrebet, men det ligger ikke fast, hvilken forbindelse den 42-årige eventuelt måtte have til terrororganisationen.

Danmark kan afvise udlevering til Tyrkiet

Tilbage står nu spørgsmålet om, hvorvidt manden vil blive udleveret til Tyrkiet.

Det er nemlig langt fra sikkert, at Danmark vil udlevere manden under den nuværende situation i Tyrkiet, hvor der fortsat er undtagelsestilstand efter det mislykkede militærkup sidste år.

Derudover afviste Retten i Nykøbing Falster i sidste uge at udlevere en anden mand, som Tyrkiet havde krævet udleveret, fordi dommeren mente, at nogle menneskerettigheder ikke blev overholdt, forklarer Deniz Serinci.

- Så jeg er ikke sikker på, om han reelt ender med at blive udleveret til Tyrkiet, men hvis han er skyldig eller er fra Islamisk Stat, så er der ikke nogen tvivl om, at han vil blive straffet i Danmark, siger han.

Både menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International og FN har kritiseret forholdene i Tyrkiet, og i en rapport tidligere i år skrev FN, at Tyrkiet står bag alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne