Udland

Dansk ekspert: Venezuela kan være tæt på borgerkrig

Selv om Venezeula formentlig er det land i verden, der har de største oliereserver, sulter befolkningen.

Venezuelas præsident Nicolas Maudro vil udskifte landets parlament med et forfatningsudvalg, og de 19 millioner stemmeberettigede mennesker i befolkningen i det sydamerikanske land skal senere i juli til stemmeurnerne.

Det har udløst voldsom uro i Venezuela, hvor oppositionen søndag afholdt et protestvalg, hvor mere end syv millioner mennesker deltog en i symbolsk folkeafstemning om at afvise planerne at ændre forfatningen. En 61-årig kvinde blev skudt og dræbt, da regeringstilhængere i hovedstaden Caracas skød mod demonstranter.

USA's præsident Donald Trump har i skarpe vendinger advaret præsident Nicolas Maduro mod at gennemføre forfatningsændringen.

 - USA vil ikke passivt se til, at Venezuela bryder sammen. Hvis Maduro-regimet indfører dets forfatningsforsamling 30. juli, vil USA reagere med kraftige og omgående økonomiske tiltag, har Donald Trump slået fast i en erklæring.

Dansk ekspert: Massiv undetrykkelse

Niels Westy Munch, redaktør på Americas.dk, der beskæftiger sig med Latinamerika, fastslår at selv om Venezuela formentlig er det land i verden med den største oliereserve, så er landets befolkningen i en fortvivlende situation.

- Der finder en massiv undertrykkelse sted fra regimets side. Landet er i en forfærdelig sitaution, ikke kun øknomisk, ikke kun for befolkningen, som sulter, der er mangel på medicin; men også med en enorm korruption og nepotisme. Og vi taler altså om det land i verden, der formentlig har de største oliereserver, siger Niels Westy Munch.

Han fastslår, at det er længe siden, der har eksisteret egentlige demokratiske tilstande i Venezuela - og at der ikke er udsigt til mere demokratiske tilstande i Venezuela i den nærmeste fremtid.

- Reelt er det sådan i Venezuela i dag, at dem, der er de egentlige magthavere, og dem, der afgør hvem, der har magten i Venezulea, er militæret. Så længe, de bakker op om den nuværende præsident og hans regime, så kommer der ikke til at ske en forbedring, hverken demokratisk eller økonomisk, siger Niels Westy Munch.

Han vurderer, at Venezuela kan være på vej mod en borgerkrigslignende tilstand.

- Man kan frygte, at det bliver endnu værre, siger Niels Westy Munch.