Udland

NASA offentliggør spektakulær video fra kanten af solsystemet

Ny video giver et hidtil uset detaljeret billede af dværgplanetens overflade.

Det amerikanske rumagentur, NASA, flyver dig i en ny video til udkanten af vores solsystem og helt tæt på Plutos overflade.

Videoen viser dværgplanetens enorme bjerge og iskolde, sneklædte sletter og er kreeret ved hjælp af data og digitale elevationsmodeller fra NASAs rumsonde ’New Horizons’.

Rejsen begynder over højlandet sydvest for den store, glatte isslette med navnet ’Sputnik Planita’, oplyser NASA. Sletten er så kold, at det kvælstof, der findes i området fryser til is.

Videoen fører dig videre over den vestlige del af området. Til de mørke kratere kaldet ’Cthulhu Macula’ og til de massive klippeformationer og bjergkæder.

Turen går videre nord på til det robuste, brudte højland ’Voyager Terra’, inden du bliver ført sydover ’Pioneer Terra’, der er kendetegnet ved sine dybe og brede grøfter.

Rejsen slutter over det blandede terræn ’Tartarus Dorsas’ på den fjerne østlige del af Pluto, skriver NASA.

Tog ni år at komme frem

Rumsonden 'New Horizon' blev sendt ud i rummet i 2006 og var ni år undervejs mod Pluto.

De første billeder blev taget i juli 2015, men på grund af de enorme afstande i rummet og de store mængder data, kunne NASA først sidste år fremvise billeder og en noget mere forsimplet video, end den der offentliggøres nu.

Ham, der dræbte Pluto

Indtil 2005 var astrologer verden over overbevist om, at der fandtes ni planeter i vores solsystem - og at den mindste og yderligste hed Pluto.

Men da astronomen Mike Brown opdagede dværgplaneten Eris, blev den viden gjort til skamme. Pluto er nemlig ligesom Eris en dværgplanet.

Dermed mistede solsystemet en planet, mens Mike Brown fik sig et nyt tilnavn: 'Pluto Dræberen'.