Udland

65 personer anholdt i ny hestekødsskandale

Ifølge Europol er kødet sundhedsskadeligt og solgt i store dele af Europa.

I samarbejde med de spanske myndigheder har Europol anholdt 65 personer for at handle med ulovligt hestekød. 

Det oplyser Europol i en pressemeddelelse

Ifølge myndighederne er kødet sundhedsskadeligt, og de anholdte er blandt andet sigtet for "dyremishandling, hvidvaskning og forbrydelser mod folkesundheden", skriver Europol. 

Solgt flere steder i Europa

Det ulovlige kød er blevet solgt i store dele af Europa. Det gælder både Belgien, Frankrig, Italien, Portugal, Rumænien, Schweiz og Storbritannien. 

Allerede i sommeren 2016 undersøgte de spanske myndigheder to slagterier i det nordlige Spanien, som de mistænke for at slagte heste, der var i dårlig stand, for gamle eller direkte uegnede som fødevarer. 

Sagen har ifølge myndighederne forbindelse til hestekødsskandalen i 2013, hvor hestekød blev blandet sammen med oksekød og solgt i flere europæiske supermarkeder. Heriblandt i Danmark.
De 65 personer er blandt andet sigtede for mishandling af hestene.

Det er denne sag, som nu har ført til anholdelsen af de 65 personer, og myndighederne oplyser, at det er en "større kriminel organisation", der står bag. 

Forbundet med hestekødsskandalen i 2013

Europol mener samtidig, at sagen er forbundet med hestekødsskandalen i 2013, hvor et hollandsk selskab blev dømt for at blande hestekød i op til 50.000 ton oksekød. Dengang blev kødet ligeledes solgt i store dele af Europa - heriblandt Danmark. 

Myndighederne oplyser, at de har lokaliseret en hollandsk forretningsmand i den spanske fiskerby Calpe, som er forbundet til sagen i 2013. Ham mistænker politiet nu for at være hovedmanden i den nuværende sag. 

- Herfra har han styret aktiviteterne i organisationen og givet sine mest betroede mænd ansvaret i hvert land, som er involveret i svindelsagen, skriver Europol. 

Med den hollandske forretningsmand er 66 personer i alt mistænkte i den nuværende sag. Som et resultalt af dette er flere bankkontoer blokeret, og flere ejendele er beslaglagt. Heriblandt fem luksusbiler. 

Fødevarestyrelsen oplyser til TV 2, at der på nuværende tidspunkt ikke er meldinger om, at der skulle være kød fra de involverede virksomheder på det danske marked.