Steffen Jensen om opsigtsvækkende tale fra Erdogan: - Han ved, at det chokerer EU

Tyrkiets præsident taler direkte til sine kernevælgere, når han ytrer ønske om at genindføre dødsstraf i landet, mener TV 2's Steffen Jensen.

- Kupforsøget den 15. juli er ikke det første mod vores land, og det bliver ikke det sidste. Derfor vil vi som det første hugge hovederne af disse forrædere. 

SĂĄdan lød det lørdag fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, da ĂĄrsdagen for det militære kupforsøg i Tyrkiet blev markeret med en opsigtsvækkende tale i hovedstaden Ankara.

Her lovede han - til stor jubel blandt de fremmødte - at genindføre dødsstraf, hvis et flertal i parlamentet ønsker det.

"Bloddryppende retorik"

En "bloddryppende retorik", hvor præsidenten taler direkte til sine tilhængeres hjerter, lyder det fra TV 2's korrespondent Steffen Jensen, som har fulgt udviklingen i landet tæt. 

-  Han (Erdogan, red.) er i fuld gang med at skrive et nationalreligiøst evangelium om Tyrkiets genfødsel – og med sig selv i hovedrollen, siger Steffen Jensen.

SĂĄ sent som i april mĂĄned lykkedes det Erdogan at indføre en forfatning, der gav ham væsentlig mere magt.

Det betyder blandt andet, at han kan blive siddende på præsidentposten frem til 2029, mens han har mulighed for at opløse landets parlament, hvis der opstår en politisk krise.

Mere magt end nogensinde

Forfatningen kom i kølvandet pĂĄ sidste ĂĄrs militære kup, som ifølge Steffen Jensen kun har gjort Erdogan stærkere. 

- Kuppets formĂĄl var at vælte Erdogan af pinden. Men han har simpelthen fĂĄet meget mere magt, end han nogensinde har haft før, siger han og fortæller, at det er lykkedes Erdogan at fremstĂĄ langt tættere pĂĄ en stor del af befolkningen. 

Erdogan vil halshugge forrædere efter kupforsøg Video: Maria Runøe Møller

- Erdogan er en populist, og han ved lige præcis, hvad de mennesker, der er hans kernevælgere, gerne vil høre. Han bruger et helt anderledes sprog end andre politikere i landet, hvor han taler til almindelige tyrkere ude fra den anatolske slette. Han rammer dem lige ind i deres hjerter. 

Har ikke opgivet EU-medlemsskab

Tyrkiet afskaffede dødsstraffen i 2004 i et forsøg pĂĄ at imødekomme EU og blive optaget som medlem af unionen. 

Det er dog endnu ikke lykkedes, og med forfatningsændringen har flere eksperter og politikere rundt omkring i Europa peget på, at det vil blive endnu sværere for Tyrkiet at blive optaget i unionen. Heriblandt en lang række danske politikere

Steffen Jensen tror dog ikke, at Erdogan helt har afskrevet hĂĄbet om at blive optaget i EU. Tværtimod bruger præsidenten talen om dødsstraf som en mĂĄde at rĂĄbe EU-politikerne vagt i gevær:

- Han ved udmærket godt, at det chokerer EU-politikere, at han vil genindføre dødsstraffen. Han gĂĄr formentlig ud fra, at politikere fra EU vil komme og sige ’hør nu her, det gĂĄr ikke. Hvad kan vi gøre for at hjælpe, sĂĄ det ikke er nødvendigt at indføre dødsstraf?', siger han og slutter:

- SĂĄ jeg tror, han spiller pĂĄ mange heste pĂĄ samme tid.

Erdogan er ikke bange for EU

Simi Jan, som ligeledes er korrespondent for TV 2, er enig. 

Hun understreger, at Erdogan taler sĂĄ ĂĄbent om dødsstraf, fordi han føler, at EU stadig skylder ham noget efter den kontroversielle flygtningeaftale, som parterne har indgĂĄet. Her skal alle flygtninge, som rejser til Europa gennem Tyrkiet, sendes tilbage til Tyrkiet igen. 

Simi Jan, korrespondent TV 2 Video: Maria Runøe Møller

- Han føler ikke, at han har særlig meget at miste. Selvom han gerne vil ind i EU og Nato, så spiller hans land og flygtningeaftalen en vigtig rolle i forhold til krigen i Syrien. Så han mener, at han har bukserne på.

Simi Jan pĂĄpeger samtidig, at det langt fra er alle i Tyrkiet, som støtter præsidenten. Blot 51 procent af befolkningen stemte pĂĄ ham under seneste valg

- Kritikerne ønsker ikke et enevælde med en utilregnelig leder. Det, de er bange for, er, at det demokrati, som det moderne Tyrkiet er bygget pĂĄ, er i skudlinjen. De er bange for, at det land, som de virkelig elsker, er ved at smuldre, siger hun. 

Anklager GĂĽlen-bevægelsen for kup

Kupforsøget i Tyrkiet blev standset pĂĄ under et døgn 15. juli sidste ĂĄr. Præsident Recep Tayyip Erdogan og den tyrkiske regering har siden da anklaget den tidligere iman Fethullah GĂĽlen for at stĂĄ bag

Ifølge Erdogan styrer GĂĽlen en række folk, der besidder flere embedsposter i det tyrkiske magtapparat - den sĂĄkaldte GĂĽlen-bevægelse. En anklage, som vestlige regeringer er skeptiske over for.

Over 50.000 mennesker er anholdt og sigtet som medvirkende i kupforsøget.