Udland

Mafiaen mistænkt for skovbrande: - Utænkeligt at hele Sicilien bryder i brand ved et tilfælde

Der er endnu ingen beviser, men italienske myndigheder mistænker, at mafiaen står bag de mange skovbrande på Sicilien.

Kraftige skovbrande hærger i øjeblikket flere steder på den italienske ø Sicilien.

Umiddelbart er det kombinationen af en massiv hedebølge og en lang periode uden regn, der er årsagen til de mange brande. Men nu mistænker de italienske myndigheder, at der kan være kriminelle motiver bag.

Det skriver The Independent.

De mange skovbrande startede nogenlunde samtidig, og det har sat gang i spekulationerne om, at brandene er påsatte.

Der er intet, der er bekræftet endnu, men myndighederne vil ikke udelukke, at kriminelle grupper, herunder mafiaen, har antændt brandene.

- Vi har endnu ikke noget bevis, men vi tror, der er kriminelle interesser bag de her brande, siger Rosario Crocetta, der er guvernør på Sicilien og fortsætter:

- Det skræmmer mig, at kriminelle på Sicilien vil sætte ild til nationalparker og århundreder gamle skove, men der er spekulative interesser bag brandene.

Petroleumklude på kattehaler

Direktøren for Nebrodi National Park, Guiseppe Antoci, mener ikke, det er hændeligt uheld, at der er skovbrande over det meste af øen.

- Det er utænkeligt, at hele Sicilien bryder i brand på én gang ved et tilfælde, siger han. 

Han er derfor overbevist om, at skovbrandene er påsatte, og han har også en idé om, hvordan det kan være sket:

- En af mafiaens fremgangsmåder er at binde en klud vædet i petroleum om halen på en kat og sætte ild til den, siger han.

Skovbrandene har blandt andet ramt områder omkring Messina, Milazzo, Giardini og Gaggi.

Også den populære turistby Calampiso, 120 kilometer øst for hovedstaden Palermo er påvirket. Onsdag blev 700 turister evakueret i både af de lokale myndigheder.

En dansk familie måtte flygte klokken fire natten til onsdag. Den skovbrand, som moren havde set på den modsatte bjergskråning, inden hun gik i seng, havde bredt sig til bagsiden af deres feriehus i Castellammare del Golfoi vest for Palermo.

De har også hørt rygter om, at der kan være tale om kriminalitet. Det fortalte 37-årige Christina Hee Bune til TV 2 torsdag.

- Alle hernede taler om, at det er mafiaen, der går rundt og tænder brandene, og at der er et økonomisk incitament for dem i det, fordi de skulle eje dele af brandvæsenet og de virksomheder, der skal genopbygge skovene, siger hun og uddyber:

- I en del af de italienske aviser og i andre medier går der også nogle rygter om, at mafiaen binder gasvædede klude om halerne på katte, som de så sender ud i skovbunden. Og når så vinden kommer og er kraftig, og hvis det samtidig er meget varmt, så skulle det starte brandene. Men det ved vi selvfølgelig ikke, om er rigtigt.

Meldingen er indtil videre, at skovbrandene har kostet to personer livet. De to mænd i 60'erne døde i separate hændelser, da de forsøgte at forsvare deres hjem i Calabria-regionen mod flammerne, skriver det italienske medie ANSA.