Nobelprismodtageren Liu Xiaobo er død

Den kinesiske dissident og modtager af Nobels fredspris Liu Xiaobo er død af sin kræftsygdom.

Den kinesiske nobelfredsprismodtager Liu Xiaobo er torsdag afgået ved døden på et hospital, hvor han var indlagt. Det oplyser den kinesiske regering ifølge flere nyhedsbureauer.

Liu Xiaobo var syg af kræft, en diagnose han fik i maj i år. I de seneste uger er hans tilstand blevet forværret, og tidligere i denne uge oplyste kinesiske læger, at Liu Xiaobo var døende.

For over en måned siden blev han overført fra det fængsel, han var indsat i, til et hospital i byen Shenyang i det nordøstlige Kina. Det er juridiske myndigheder i denne by, der torsdag kom med meddelelsen om fredsprismodtagerens død.

Kina nægtede behandling i udlandet

Tyskland havde tilbudt at tage imod Liu Xiaobo og behandle ham medicinsk, sagde en tysk regeringstalsmand i denne uge.

Tyskland opfordrede Kina til at prioritere humanitære aspekter i sagen om systemkritikeren og lade ham forlade Kina øjeblikkeligt.

Kinesiske myndigheder afviste imidlertid alle opfordringer til at lade ham rejse til udlandet for at modtage behandling.

Nobelpris førte til krise mellem Norge og Kina

Liu blev i 2009 idømt 11 års fængsel, efter han havde været med til at skrive det politiske manifest Charter 08, der kræver demokrati og reformer i Kina.

Året efter, i 2010, blev han tildelt Nobels fredspris. Det førte til en diplomatisk krise mellem Kina og Norge, at den norske nobelpriskomité valgte at give systemkritikeren den ærefulde pris.

I en udtalelse har den norske Nobelkomite tidligere understreget, at Kina skulle have fængslet Xiaobo på grund af hans tanker:

- Liu Xiaobo har kæmpet en ubarmhjertig kamp for demokrati og menneskerettigheder i Kina og har allerede betalt den største pris for sin involvering. Han blev i bund og grund fængslet for at udøve sin ytringsfrihed og skulle aldrig have været fængslet i første omgang, skriver komiteen og forsætter:

- De kinesiske myndigheder har et tungt ansvar, hvis Liu Xiaobo som følge af sin fængsling, er blevet nægtet medicinsk behandling.