Udland

Dansk familie fanget i skovbrand: Flammerne stod op ad siden af huset

Skovbrand på Sicilien kom pludselig kom ud af kontrol.

Christina Hee Bune og hendes familie, manden Bjørn og to små piger på fem og syv år, har været på Sicilien siden mandag. Som led i et større roadtrip rundt i det sydlige Italien, ville småbørnsfamilien også besøge den smukke ø Sicilien. 

De besluttede sig for at indlogere sig i et lejet feriehus ved byen Castellammare del Golfo, som ligger vest for Palermo.

Men natten til onsdag blev en ellers idyllisk og hedebølge-varm ferie brat afbrudt. 

- Vi havde kørt rundt om eftermiddagen og set alle de her skovbrande oppe på bjergsiderne og et stort antal brandbiler. Men vi tænkte ikke nærmere over, at det skulle være farligt. 

- Vi gik i seng ved 23.30-tiden. På den modsatte bjergskråning kunne jeg se ud af vinduet, at der var meget røg fra en brand. Men det var meget langt væk, og jeg kunne på ingen måde forestille mig, at den kunne nå over til vores feriehus. Jeg tog endda billeder af branden i det fjerne, og det virker jo helt skørt nu, fortæller 37-årige Christina Hee Bune på en telefon fra Sicilien.

Pludselig skiftede vinden

Omkring klokken fire om natten vågnede hun dog med et sæt.

- Jeg kunne lugte røg, meget røg, og der var et skarpt orange skær uden for vinduet. Vinden var skiftet og fra det ene øjeblik til det andet var branden kommet ud af kontrol. Den havde nået os og omgav hele bagsiden af vores feriehus. 

- Idet jeg går ned for at kigge nærmere på, hvad der egentlig sker, banker det vildt hårdt på døren til huset. Jeg åbner og et hav af flammer, røg og buldren fra flammerne møder mig. Det er ejeren af huset, som er kommet for at evakuere os. Han råber 'run, run, you must run, the fire is here!'. Bagved ham kan jeg se flammerne komme op hele vejen over en to meter høj låge ud til vejen, fortæller Christina Hee Bune.

- Jeg begynder at skrige. Jeg løber ovenpå til min mand og råber, at han skal tage børnene. Han hiver dem ud af huset. Ingen af dem har sko på. Jeg skynder mig hen til en hylde og skraver alt ned i en pose; pas, telefoner, nøgler. Og så løber jeg også ud af huset. Her står udlejeren og hans datter. Min familie står ved siden af dem, stadig uden sko på. 'Hvor skal vi løbe hen', spørger min mand. Hen til bilen, svarer udlejeren.

- Det gør vi så, og utroligt nok kan vi komme ind i bilen og køre ned ad bjergsiden. Det er helt sort, midt om natten, undtagen alt lyset fra flammehavet. Vi kører væk fra flammerne. 

Ligesom en bageovn

Godt halvandet døgn senere er den danske kvinde stadig chokeret. 

Hun og hendes familie er lige som tusindvis af andre turister på Sicilien stærkt påvirkede af de mange skovbrande på øen. Skovbrande, som er opstået efter en længere periode i det sydlige Italien med temperaturer på over 40 grader.

Onsdag blev 700 andre turister evakueret i både i havet nær den populære turistby Calampiso, der ligger 120 kilometer øst for hovedstaden Palermo. Hele det den sydlige del af Europa er ramt af hedebølge og i både Spanien, Portugal, Italien og Grækenland kan temperaturerne ifølge prognoserne nå op over 45 grader. 

Peder Hornshøj, administrende direktør i Bravo Tours, som befinder sig i lufthavnen på den græske ø Kos, fortæller, at man her torsdag ventes at få temperaturer op mod 44 grader.

- Det er ligesom en bageovn, siger Peder Hornshøj.

Holdt øje med gløderne om natten

På Sicilien forsøger familien Hee Bune at få det bedste ud af resten af deres sommerferie. De er blevet indlogeret i et nyt hus - på sikker afstand af de lumske skovbrande.

- Vi er dybt taknemmeligt for, at der ikke skete mere. Men vi er lidt rystede. Vores mindste pige har mareridt og har svært ved at sove. Min mand sover heller ikke så meget. Han sad hele den følgende nat og holdt øje med gløderne på bjergsiderne på grund af den første brand. For der er jo skovbrande overalt, siger Christina Hee Bune.

- Vi har været tilbage i det første hus, vi boede i, og der er ikke sket noget med vores ting. Undtagen lidt røgskader på vores og pigernes tøj. Selve huset er ikke brændt ned, fordi der var sådan et gigantisk stengærde omkring det, som beskyttede det. Men det har været en voldsom oplevelse. Og så var det endda på min mands 40-års-fødselsdag tirsdag. Nu slapper vi lidt af og efter planen tager vi hjem igen den 21, siger hun. 

Har I og andre på Sicilien fået nogle forklaringer på de mange skovbrande?

- Alle hernede taler om, at det er mafiaen, der går rundt og tænder brandene, og at der er et økonomisk incitament for dem i det, fordi de skulle eje dele af brandvæsenet og de virksomheder, der skal genopbygge skovene. I en del af de italienske aviser og i andre medier går der også nogle rygter om, at mafiaen binder gasvædede klude om halerne på katte, som de så sender ud i skovbunden. Og når så vinden kommer og er kraftig, og hvis det samtidig er meget varmt, så skulle det starte brandene. Men det ved vi selvfølgelig ikke, om er rigtigt.