Udland

Syrer planlagde terror mod Danmark - nu fængsles han i 6,5 år

En 21-årig syrer straffes ved retten i sydtyske Ravensburg med seks år og seks måneders fængsel i sag om et planlagt bombeangreb i Danmark.

Seks år og seks måneder bag tremmer. Det er, hvad en 21-årig syrisk mand - også kendt som 'Tændstikmanden' - er idømt i en sag om et planlagt bombeangreb i København.

Dommen mod manden er netop blevet afsagt i retten i den sydtyske by Ravensburg. 

- Retten går ud fra, at manden ville gennemføre et selvmordsangreb. Retten finder, at han blev radikaliseret i Tyskland, fortæller TV 2s udsendte Søren Søgaard Jensen, der befinder sig i retten i Ravensburg.

Den unge syrer, Dieab K., der kom til Tyskland som flygtning i 2015, forsøgte 19. november sidste år at passere den danske grænse ved Rødby med en rygsæk, der indeholdt godt 17.000 tændstikker, 17 batterier, en pakke fyrværkeri, to køkkenknive og seks walkie-talkier.

Han blev dog afvist ved grænsen, fordi han ikke havde gyldige rejsepapirer på sig.

Det danske politi sendte ham derfor tilbage til Tyskland, hvor rygsækken blev konfiskeret. Syreren blev sendt tilbage til Biberach, hvor han boede på et asylcenter.

Efterfølgende blev han anholdt, og han har siden siddet varetægtsfængslet.

Anklager holder fast: Han ville gennemføre angreb

I sin procedure tirsdag lagde statsanklageren vægt på, at han med sikkerhed ser den anklagede syrers handlinger som opløb til selv at ville gennemføre angrebet.

Det baserede anklageren blandt andet på en række breve, der kan kategoriseres som afskedsbreve. De blev fundet på den anklagedes HTC-telefon.

Samtidig stikker det ifølge anklageren i øjnene, at den 21-årige syrer blot havde en enkeltbillet på sig og næsten ingen penge. Anklageren har også pointeret, at den 21-årige syrer ikke havde noget skiftetøj med, da han begav sig ud på den over 1000 kilometer lange togrejse mod den danske grænse.

Ville sprænge flere bomber

TV 2s udsendte Søren Søgaard Jensen fortæller videre, at den 21-årige syrer får en såkaldt 'ungdomsstraf'.

- Retten finder, at syreren planlagde et dødeligt angreb i København, og at manden købte materialer til at fremstille en bombe på forskellige tidspunkter i forskellige butikker, siger han.

Dommeren i Ravensburg lægger blandt andet til grund, at den dømte systematisk har planlagt et angreb i København sammen med sine medsammensvorne, og at han formentlig også selv har været parat til at dræbe flere ved et selvmordsangreb. Derudover spiller den klare overbevisning om Islamisk Stats aktiviteter en væsentlig rolle. 

- Den massive radikalisering spiller en væsentlig rolle, idet den er sket blot få måneder efter, at den anklagede kom til Tyskland, sagde dommeren blandt andet i begrundelsen for dommen. 

Meget afgørende for længden af straffen var det også, at Dieab K. gennem sin korrespondance med repræsentanter fra Islamisk Stat skulle have erklæret sig parat til selv at begå mord. 

- Kernen er, at han har erklæret sig parat til at begå mord. 

- Vi må gå ud fra, at der var tale om, at der skulle sprænges flere bomber, sagde dommeren i begrundelsen.