Fem mænd straffet for mord på toppolitiker - men spørgsmålene er fortsat mange

16x9
Hundreder af sørgende samlet om Boris Nemtsovs åbne kiste Foto: MAXIM ZMEYEV / Scanpix Denmark

Fem mænd fik i dag deres straf for mordet på den russiske oppositionspolitiker. Men hvem, der bestilte mordet og hvorfor, har retten ikke klarlagt.

Det var sent på aftenen, da den russiske oppositionspolitiker og demokratiforkæmper, Boris Nemtsov, var på vej hjem fra en middag i det centrale Moskva.

Hans kæreste, den 23-årige ukrainske fotomodel, Anna Duritskaya, havde foreslået, at de tog en taxa, men Nemtsov foretrak at spadsere. Parret gik hånd i hånd på Bolshoy Moskvoretsky-broen kun få hundrede meter fra Kreml, da Duritskaya hørte en lyd, der mindede om nogen, der klapper. Nemtsov blev slap og faldt om på gaden. Han var død. Skudt i ryggen.

Nemtsovs plasticdækkede lig på Bolshoy Moskvoretsky-broen i det centrale Mosva.
Nemtsovs plasticdækkede lig på Bolshoy Moskvoretsky-broen i det centrale Mosva. Foto: DMITRY SERERYAKOV / Scanpix Denmark

Nemtsov blev slået ihjel d. 27. februar 2015, og enden på hans liv beskrives af New York Times som det mest prominente politiske mord i Rusland, siden Vladimir Putin kom til magten i 1999. USA’s præsident, Barack Obama, og Storbritanniens premierminister, David Cameron, ledte et kor af internationale fordømmelser af mordet og opfordrede til en hurtig, grundig og gennemsigtig efterforskning, der skulle bringe de skyldige til ansvar.

Nu mere end to år senere er fem mænd kendt skyldige i mordet på Nemtsov. I dag modtog de deres straf. De fik alle mellem 11 og 20 år.

Men om de skyldige er blevet bragt til ansvar, er der delte meninger om.

Kendt kritiker af Putin

Den 55-årige Nemtsov var i den sidste tid før sin død kendt som en af Ruslands mest karismatiske oppositionspolitikere. Han havde gjort politisk kometkarriere under præsident Boris Yeltsin, der gjorde ham til vicepremierminister i 1997. Han forlod dog posten igen allerede i 1998.

I 1999 blev den ældre drikfældige Yeltsin udskiftet med den 21 år yngre judotrænede Vladimir Putin. Og de seneste år er det særligt som kritiker af Putin, Nemtsov har været kendt. To dage efter sin død skulle han have ledt en stor oppositionsdemonstration mod krigen i Ukraine.

Fem tjetjenere dømt skyldige

De fem mænd, som er dømt skyldige for modet på Nemtsov, er alle fra Tjetjenien. Ifølge anklageren modtog de omkring 250.000 dollars for at overvåge og dræbe Nemtsov.

Pengene skal de angiveligt have fået af Ruslan Mukhudinov, som var chauffør for en fremtrædende tjetjensk officer. Hvor Mukhudinov med sin beskedne chaufførtjans skulle have skaffet den store sum fra, eller hvorfor han skulle ønske Nemtsov død, melder historien ikke noget om. Han er flygtet ud af landet.

Manden, der er dømt for at affyre de dødbringende skud mod Nemtsov, hedder Zaur Dadayev. Han menes også at have samlet det hold, der sammen lejede en lejlighed i Moskva, overvågede og senere dræbte Nemtsov. 

Zaur Dadayev er dømt for at have skudt Boris Nemtsov. Han nægter sig skyldig.
Zaur Dadayev er dømt for at have skudt Boris Nemtsov. Han nægter sig skyldig. Foto: VASILY MAXIMOV / Scanpix Denmark

Dadayev har indrømmet, at han stod bag drabet, men han har senere sagt, at han tilstod under tortur. Nu er han idømt 20 års fængsel. 

Nøgleperson aldrig afhørt

Chefen for den landflygtige chauffør, der angiveligt skal have betalt for mordet på Nemtsov, hedder Ruslan Geremeyev. Han er også leder af den enhed i de tjetjenske sikkerhedsstyrker, hvor Zaur Dadayev arbejdede.

Vidneudsagn peger på, at Geremeyev gav Dadayev lov til at tage til Moskva, og at han endda hyrede en kvinde til at lave mad og gøre rent for ham i den russiske hovedstad.

Men Geremeyev er aldrig blevet afhørt. Han dukkede ikke op, den dag han skulle afhøres. Og da efterforskerne opsøgte ham på hans adresse, blev der ikke åbnet.

Familien stærkt utilfreds med dom

Boris Nemtsovs familie mener ikke, at retfærdigheden er sket fyldest.

- Hverken de, der har organiseret, eller de, der har bestilt mordet er blevet fundet, sagde familiens advokat til pressen efter domfældelsen.

Nemtsovs datter Zhanna Nemtsova kritiserede dommerens beslutning om ikke at tillade spørgsmål om hendes fars politiske arbejde i retssagen.

- Både i Rusland og resten af verden er folk overbeviste om, at mordet var politisk motiveret, men vores efterforskere og retssystem nægter at se det indlysende, skrev hun på Facebook.

Familien mener, at Tjetjeniens leder, Ramzan Kadyrov, der også er Putins allierede, har forbindelse til mordet. Han har tidligere udtalt sig truende om den liberale opposition i Rusland – og da Dadayev kort efter mordet blev anholdt, kaldte Kadyrov ham for en sand patriot.

Putin gav Kadyrov in medalje en måned efter Nemtsovs død.
Putin gav Kadyrov in medalje en måned efter Nemtsovs død. Foto: SPUTNIK / Scanpix Denmark

Minder om Politkovskaya-sagen

Det er ikke første gang, at det har været svært at finde bagmændene bag et drab på en af Putins kritikere. Nemtsovs sag har visse ligheder med sagen om journalisten Anna Politkovskaya, der blev skudt i Mosva i 2006. Også her blev fem mand dømt for at udføre mordet – men dem, der havde bestilt det, blev aldrig fundet.

Men muligvis vil Nemtsovs sag ikke ende sådan. En talsmand for præsident Putin sagde i slutningen af juni til pressen, at det er nødvendigt at finde de mennesker, der bestilte mordet. Men han gjorde samtidig opmærksom på, at processen kan komme til at tage flere år.