PORTRÆT: Verdens mest eftersøgte mand gemte sig bag en maske

Islamisk Stats leder lagde et slør om sin person og var angiveligt beundret af mange unge IS-soldater. I dag blev han meldt død - men hvem var han?

Den øverste leder af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, er angiveligt død.

Det oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der har base i London og anses for den mest troværdige observatørgruppe i Syrien. 

Men selv om Baghdadi stod i spidsen for en af verdens mest blodige terrororganisationer, er han et stort set ubeskrevet blad.

De unge IS-soldater er angiveligt fascinerede af manden. Men hvad ved de - og vi - om en af verdens mest eftersøgte krigsherrer? 

Den nye Osama Bin Laden

Verden har kun set Abu Bakr al-Baghdadi én gang.

Dengang han i sort kjortel og turban som den selverklærede leder af Islamisk Stat udråbte kalifatet fra prædikestolen i al-Nuri moskeen i den irakiske millionby Mosul.

Det var i sommeren 2014, kort efter at byen - som var en nøgleby i kampen mod Islamisk Stat - var blevet erobret af Islamisk Stat.

TV 2 var som nogle af de første i Mosul, efter at den smadrede storby for få dage siden blev vristet ud af Islamisk Stats greb efter tre års belejring. Se optagelserne her:

Mens Islamisk Stats såkaldte kalifat i Irak smuldrer, betaler civile prisen i kampene. Afkræftede flygtninge strømmer lige nu ud af byen. Video: Kasper B. Andreasen

Den Usynlige Sheik

Men bortset fra det og et par båndede taler - den seneste i november 2016, hvor han opfordrede Islamisk Stats krigere til fortsat at forsvare Mosul - har han holdt sig under radaren.

Selv hans mest betroede generaler har angiveligt aldrig set Baghdadis ansigt og kun snakket med ham, mens han gemte sig bag en maske.

Det gav ham navnet Den Usynlige Sheik.

Doktorgrad i islamiske studier

Det var derfor en stort set ukendt mand, der langsomt trådte op på prædikestolen den sommerdag i Mosul.

Men selvom han for mange var et nyt navn, var han allerede af kendere blevet døbt Den nye Osama Bin Laden i den franske avis Le Monde.

Baghdadi blev dog født som Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri i 1971 og voksede op i en religiøs familie i Samarra nord for Iraks hovedstad, Bagdad.

Som ung flyttede han til Bagdad og tog en Ph.d. ved det islamiske universitet oven i sine bachelorgrader og kandidatgrad.

I mere end 10 år arbejdede han desuden i en moské i det fattige kvarter Tobchi i udkanten af Bagdad og boede på et usselt værelse, der hørte til moskéen.

Men efter en kontrovers med moskéens ejer blev han sat på porten i 2004 - året efter at amerikanerne invaderede Irak og væltede Saddam Hussein.

Startskud for terrorleder

Om det var startskuddet til Baghdadis svorne kamp mod Vesten og senere selverklærede lederskab af Islamisk Stat er uklart.

Nogle mener, at Baghdadi var en svoren jihadist allerede under Saddam Hussein.

Andre mener, at han for alvor blev radikaliseret under et fangenskab i den amerikanske lejr Camp Bucca, hvor han fra 2005 og fire år frem sad op og ned af mange nøglepersoner fra al-Qaeda. 

Hvad end sandheden er, tonede han frem som leder af al-Qaeda i Irak, en af de grupper der senere blev en del af Islamisk Stat, i 2010 og steg i graderne under forsøget på at fusionere med al-Nusra-fronten i Syrien.

Det betød, at han året efter sneg sig ind på amerikanernes liste over terrorister i verden med en dusør på 10 millioner dollars hængende over sit hoved.

Baghdadi er et brand

Men Abu Bakr al-Baghdadi var en person, der levede bedst i skyggen, og formentlig derfor er det lykkedes en af verdens mest eftersøgte krigsherrer at overleve så mange år - selv om han gentagne gange fejlagtigt er blevet meldt død.

Det skete senest den 17. juni, hvor Ruslands forsvarsministerium mente, at han var blevet dræbt under et luftangreb i Syrien.

Om det passer denne gang, står endnu hen i det uvisse.

Men død eller levende er den øverste leder af Islamisk Stat af analytikere blevet set som meget organiseret og ganske hensynsløs på slagmarken, og det har gjort organisationen langt mere attraktiv for mange unge end hans forgængere, mener analytikere ifølge BBC.

Der er ingen klar arvtager som øverste leder af Islamist Stat, skriver Reuters.

Men det forventes, at en af hans to løjtnanter, Lyad al-Obaidi og Ayad al-Jumaili, tager over. De var officerer under Saddam Hussein, og det anses for usandsynligt, at de er store nok til at fylde rollen ud.

Men imens lever Bagdadis ånd - og brand - videre.

Kilder: BBC, The Telegraph, The Independent, Le Monde og Reuters.