Udland

Hemmelige aftaler afsløret - derfor boykotter golfstater Qatar

I 2013 og 2014 lavede Qatar en serie af aftaler med sine nabolande. Det er de aftaler, der nu har udløst fire arabiske landes boykot af Qatar.

Fire arabiske lande - Saudi-Arabien, Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater og Egypten - har i flere uger boykottet Qatar. De har stillet 13 krav, som de forlanger opfyldt for at genoptage forbindelse til landet.

Nu har tv-stationen CNN fået fat i en række dokumenter, som ligger til grund for en række aftaler fra 2013 og 2014 mellem Qatar og de andre lande. De aftaler forklarer den nuværende strid mellem landene.

De fire arabiske lande har boykottet Qatar siden den 5. juni, de diplomatiske forbindelser er afbrudt, og en række økonomiske sanktioner er indført - blandt andet har en række flyselskaber stoppet alle flyvninger til Qatar.

Efter CNN mandag offentliggjorde aftalerne, siger tre af de fire lande, Saudi-Arabien, Egypten og De Forenede Arabiske Emirater, ifølge nyhedsbureauet Reuters i en fælles udtalelse at det, der er offentliggjort, "bekræfter hævet over enhver tvivl, at Qatar ikke har opfyldt sine forpligtelser, og det afslører den fulde overtrædelse af de løfter, landet har afgivet".

Ifølge CNN er den første aftale håndskrevet og dateret den 23. november 2013. Den er underskrevet af kongen af Saudi-Arabien, emiren af Kuwait og emiren af Qatar. Den opremser en række forpligtelser, som handler om at undgå indblanding i andre Golflandes interne affærer, og den del inkluderer også et stop for finansiel og politisk støtte til "afvigende" grupper, en term, der beskriver aktivist-grupperinger, der er modstandere af regimer.

Riyadh-aftalen

Aftalen, der kaldes Riyadh-aftalen, nævner specifikt, at man ikke må støtte det Muslimske Broderskab, som de andre Golflande flere gange har anklaget Qatar for at støtte, ligesom den også forhindrer støtte til oppositions-grupper i Yemen, som kan true nabolandene.

Som en forklaring på den boykot, de fire lande indførte mod Qatar i juni, har landene anklaget Qatar for økonomisk støtte til Hizbollah og andre terrorgrupper, ligesom de også har anklaget Qatar for at støtte det Muslimske Broderskab i Egypten.

I den første aftale lover landene også ikke at støtte "fjendtlige" medier, en tydelig reference til Al Jazeera - satellitkanalen, der har base i Qatar og finansieres af Qatars regering - som de andre lande anklager for at tage parti med oppositionsgrupper i regionen, blandt andet i Egypten og Bahrain.

"Tophemmelig"

Den anden aftale bærer overskriften "tophemmelig", den er dateret den 16. november 2014, og nu er kongen af Bahrain, kronprinsen af Abu Dhabi og premierministeren i de Forenede Arabiske Emirater også inkluderet.

Den nævner specifikt parternes forpligtelse til at støtte stabiliteten i Egypten, og den skal forhindre, at Al Jazeera bruges som platform for grupper eller personer, der udfordrer den egyptiske regering. Den anden aftale nævner specifikt Al Jazeera - men ikke andre medier som den saudi-arabisk ejede Al Arabiya. Efter aftalen var underskrevet, måtte Al Jazeera lukke en kanal, der dækkede Egypten: Al-Jazeera Mubashir Misr.

I et svar på spørgsmål fra CNN siger en talsmand for styret i Qatar, at "det er Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, der har knækket ånden i aftalen".

- En total læsning af den tekst vil vise, at intentionen med 2013/2014-aftalerne var at sikre, at suveræne lande i Golflandene kunne samarbejde inden for nogle klare rammer, siger Sheikh Saif Bin Ahmed Al-Thani, direktør for Qatars regerings kommunikationskontor.