Donald Trump

Guvernør var politisk stjerne - nu har en strand gjort ham mere upopulær end Trump

Guvernør Chris Christie var en republikansk superstjerne. Nu ligger hans politiske karriere og gisper efter vejret som en strandet hval.

Guvernøren Chris Christie er en sværvægter i amerikansk politik. Både fysisk og verbalt har han fyldt meget i offentligheden. Til tider en umådelig populær politiker, der kæmpede om at blive republikansk præsidentkandidat sidste år.

Han har været på tale som vicepræsident for Donald Trump. Også Mitt Romney havde ham på listen som vicepræsident, da han kæmpede om nøglerne til Det Hvide Hus mod Barack Obama i 2012. 

Men drømmene om en stor post i landsdækkende politik er nu godt og grundigt begravet i sandet ved Island Beach State Park i New Jersey, efter en fotograf fangede ham alene med familien på en offentlig ejet strand, der ellers var lukket ned af delstats-regeringen i New Jersey.

Jeg sad ikke ved siden af en 25-årig blondine. Jeg sad ved siden af min hustru gennem 31 år, mine børn og nogle af deres bedste venner. Hvis det er en skandale, så er det en skandale, jeg er skyldig i hver eneste dag af mit liv.

Chris Christie, Guvernør, New Jersey

Lukningen var en konsekvens af en politisk konflikt om et budget mellem Christie og hans demokratiske modstandere i delstaten, der har ni millioner indbyggere. Resultatet var, at alle delstats-ansatte blev sendt hjem og offentlige parker og institutioner lukket midlertidigt - deriblandt strande. Og det er ikke populært på den hederamte atlanterhavskyst. Specielt ikke, når guvernøren benytter lejligheden til at hygge sig med familie og venner på en strand, hvor alle andre er forment adgang. 

Med sit gadedrengssprog og en fremtoning som taget ud af tv-serien 'The Sopranos' har han siddet som guvernør i godt otte år i New Jersey tæt ved New York. Ved sidste valg stemte 61 procent på Christie, der dengang var en af landets mest populære politikere på tværs af partier.

Men i en helt ny undersøgelse fra Monmouth University svarer 86 procent af de personer, der har set billedet af deres guvernør i solstolen på den gabende tomme strand, at de enten føler afsky eller ligefrem vrede, når de skal sætte ord på Chris Christie. Andre populære ord i undersøgelsen er hykleri, egoisme og arrogant. Mindre end 10 procent er ligeglade.

- Det er virkelig svært at få popularitetstallet ned under 10 procent, medmindre man bliver dømt for noget kriminelt. Men man må beundre Christies ihærdige forsøg på at køre sine tal ned på det niveau, siger Patrick Murray, chef for det uafhængige meningsmålingsinstitut ved Monmouth University.

-I realiteten kan Christie have fundet bundniveauet for sin popularitet, men det er et niveau, hvor de fleste af hans vælgere føler, at hans tid i embedet har skadet staten.

For at gøre ondt værre, så bakker kun 15 procent af vælgerne i delstaten New Jersey nu op om ham. Et historisk lavt tal for en politiker. Til sammenligning mener 40 procent af amerikanerne, at Donald Trump er en god præsident. Et relativt lavt tal for en nyvalgt præsident.

En løgn er en løgn

Det nye lavpunkt for Chris Christie skal måske forklares med håndteringen af #beachgate, som skandalen bliver kaldt af pressen. Det begyndte med en afvisning af, at guvernøren overhovedet havde været på stranden i weekenden, hvor amerikanerne holder ferie for at markere landets uafhængighed den 4. juli.

Guvernør, næste gang du vil sidde på en strand, der er lukket for resten af verden, undtagen dig, så let din fede røv og kør hen til en strand, som også er åben for resten af dine vælgere.

Vred radiolytter til Chris Christie på kanalen WFAN 

På et pressemøde, der skulle have handlet om budgetkonflikten i New Jersey, afviste en solbrændt Chris Christie, at han havde nydt det gode sommervejr. Uvidende om, at billedet af den soldyrkende familie på stranden fandtes

Nej, det har jeg ikke. Jeg har ikke fået noget sol i dag, mumlede Christie til journalisterne. Fælden var klappet.

Senere samme dag, da billedet blev offentliggjort, forklarede pressetalsmanden Bryan Murray, at Christie rent faktisk ikke havde fået noget sol, fordi han havde en kasket på, da han var på stranden. 

Og da historien ramte landsdækkende tv, sagde Murray til tv-kanalen MSNBC, at guvernøren kun havde opholdt sig på stranden i 45 minutter. Desuden var området på stranden, hvor familien havde opholdt sig en del af den embedsbolig, som guvernøren har ved kysten, som altid er lukket af for offentligheden. Men den forklaring prellede af på den veritable shitstorm, der havde ramt guvernørposten.

Denise Wirth, 57, fra Lavallette, er en af de rasende lokale indbyggere ved Island State Park. Som indbygger gennem 30 år i området er hun ikke var i tvivl om, at hun er repræsentant for, hvad mange andre indbyggere følte.

- Det er hyklerisk, når guvernør Christie giver ordre til, at delstatsregeringen skal lukke ned, herunder Island Beach State Park, hvilket påvirker mange virksomheder langs den nordlige landtanges levebrød samt tusindvis af menneskers planer for 4. juli-weekenden, har Denise Wirth sagt til avisen USA Today.  

Selv prøvede Christie at nedtone historien.

- Jeg sad ikke ved siden af en 25-årig blondine. Jeg sad ved siden af mine hustru gennem 31 år og mine børn og nogle af deres bedste venner. Hvis det er en skandale, så er det en skandale, jeg er skyldig i hver eneste dag af mit liv, lød det fra ham i håbet om, at skandalen ville aftage i styrke. 

En republikansk stjerne er slukket

Christie kan ikke blive genvalgt efter to perioder på posten. Han stopper til januar, hvor der har været spekulationer om, at han ville overtage et job som radiovært på et populært sportsprogram. Men da han var gæstevært for Mike Francesca på kanalen WFAN i går blev han også forfulgt af sin strandtur. Kort efter telefonerne var blevet åbnet for lyttere ringede en "Mike" fra  området Sinclair i New Jersey ind til programmet.

- Guvernør, næste gang du vil sidde på en strand, der er lukket for resten af verden, undtagen dig, så let din fede røv og kør hen til en strand, som også er åben for resten af dine vælgere. Ikke blot dig og dine nærmeste, lød svadaen fra en vred lytter.

Det fik Christie til at svare igen med, at han var træt af kommunister fra området ved Sinclair i New Jersey, der i stort tal stemte på Hillary Clinton ved seneste valg.

- Skrid ud herfra. Du bander for åben mikrofon, Mike. Du er en "bums". Ved du, hvad der virkelig betyder noget? Det er hvad du udretter, lød det fra Christie.

Hør ordudvekslingen mellem Chris Christie og lytteren "Mike" på radiokanalen  WFAN.  

Den ophidsede skænderi mellem radiolytteren og guvernøren er ikke første gang, at Chris Christie er i en hård ordudveksling med vælgere. Før i tiden kostede det bare ikke på populariteten. Det gør det nu, ifølge Patrick Murray, chef for det lokale meningsmålingsinstitut ved Monmouth University.  

- Det her er folk fra New Jersey, der siger det, som det er. Men guvernøren har udtrykt, at han i virkeligheden er ligeglad, hvad de tænker. Det bekræfter bare, hvad de fleste af hans hans vælgere har haft ham mistænkt for de senste tre år, lyder dommen fra Patrick Murray.

Spørgsmålet er nu, om lyset er slukket i den tidligere republikanske superstjerne.