Donald Trump

Advokaten, sønnen, rådgiveren - ved de noget om Trumps mulige forbindelse til Rusland?

Samarbejdede Donald Trump med Rusland for at vinde præsidentvalget? En kvindelig russisk advokats møde med Donald Trump Jr. kan give svar.

Donald Trump angriber nærmest dagligt pressen og politiske modstandere for at være besat af et muligt samarbejde mellem den russiske regering i Kreml og hans kampagnestab under det amerikanske præsidentvalg.

Samarbejdet skulle give Trump en fordel ved at sprede falske nyheder og grave dårlige historier frem om hans modstander Hillary Clinton. 

Indtil videre er anklagerne baseret på antagelser og indicier. Men dog er sagen så alvorlig, at kongressen i Washington D.C. netop nu har sat gang i en uafhængig undersøgelse, der skal kaste lys over det påståede samarbejde. Seneste kapitel i sagen står i New York Times. Avisen, som Trump utallige gange, har angrebet for at bringe 'fake news' - falske nyheder.

Efter at have udvekslet høfligheder, fortalte kvinden, at hun havde oplysninger om, at individer med forbindelse til Rusland gav midler til Det Demokratiske Konvent og støttede fru Clinton.

Donald Trump Jr.

Avisen skriver om et møde mellem advokaten Natalia Veselnitskaya og præsidentens søn Donald Trump Jr. i juni 2016, som er den første historie, der direkte antyder, at Trump-kampagnen modtog oplysninger fra udenlandske forbindelser med intention om at påvirke udfaldet af valget. 

Den russiske advokat har tidligere arbejdet for personer med forbindelser til Kreml gennem sit firma Kamerton Consulting og hendes aktiviteter har fået efterretningstjenesten FBI til at holde øje med hende, når hun var i USA, hvor hun repræsenterede en russisk forretningsmand, der var anklaget for svindel. 

Russisk "lokkemad"

Natalia Veselnitskaya fik kontakt til præsidentens ældste søn gennem en unavngiven person, som Donald Trump Jr. angiveligt skulle kende fra tidligere forretningsforbindelser. Det bekræfter han om mødet til CNN, hvor også Donald Trumps kampagnechef, Paul Manafort, og svigersønnen og nuværende rådgiver i Det Hvide Hus, Jared Kushner, deltog.

- En bekendt, jeg kendte fra Miss Universe-konkurrencen i 2013, bad mig om at mødes med en person, som jeg fik at vide måske havde oplysninger, der kunne være nyttige i valgkampen. Jeg fik ikke hendes navn at vide før mødet. Jeg bad Jared Kushner og Paul Manafort om at deltage, men jeg fortalte dem ikke noget konkret. Vi afholdt et møde i juni 2016. Efter at have udvekslet høfligheder, fortalte kvinden, at hun havde oplysninger om, at individer med forbindelse til Rusland gav midler til Det Demokratiske Konvent og støttede fru Clinton.

Udtalelsen kommer som et svar på, at avisen skriver, at Donald Trump Jr. "blev lovet skadelig information om Hillary Clinton", før han aftalte et mødet med Natalia Veselnitskaya.

Selve mødet fandt ifølge Trump Jr. sted i Trump Tower i New York den 9. juni. Men Trump Jr. afviser, at der kom noget ud af samtalen med Natalia Veselnitskaya. Det varede 20-30 minutter og selv fik præsidentens ældste søn indtrykket af, at den russiske advokat lokkede med oplysninger, der kunne skade Hillary Clinton bare for at rette opmærksomheden på at få løsnet nogle af de sanktioner, som Obama-administrationen havde pålagt Rusland.

Særligt var Natalia Veselnitskaya interesseret i lempelse af den såkaldte Magnitsky Act, der gør USA i stand til at afvise indrejse og indefryse økonomiske midler fra russere, som er mistænkt for at være involveret i krænkelser af menneskerettigheder. 

- Det gik op for mig, at det var det, der hele tiden havde været hendes egentlige dagsorden, og at påstandene om potentielt nyttige oplysninger var et påskud for mødet. Jeg afbrød hende og oplyste hende om, at min far ikke var valgt til noget embede, men var en almindelig borger, og at hendes bemærkninger og anliggender bedre ville kunne tages fat på, hvis og når han kom til magten, lyder det i en erklæring fra Donald Trump Jr.

Samtidig afviser han, at faderen kendte til, at mødet fandt sted. Præsident Trump har desuden aldrig hørt om indholdet i samtalen, siger sønnen.

Natalia Veselnitskaya er blot den seneste figur omkring Præsident Trump i sagen om Ruslands involvering i det amerikanske præsidentvalg sidste år, som nu undersøges af den tidligere FBI-chef Robert Moeller. Flere af dem skal i de kommende måneder vidne i sagen om mulig russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg.

Finder FBI beviser for samarbejdet, så er det en overtrædelse af flere love i USA, der blandt andet forbyder økonomisk støtte fra udlandet i amerikanske valgkampe.

Se galleriet af nogle af de fremtrædende personer, der lige nu er en del af FBI's undersøgelse.  

Svigersønnen Jared Kushner

Den tidligere kampagnechef Paul Manafort

Den mangeårige rådgiver Roger Stone

Den tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn