Forældre til dødsdømt britisk baby lægger nu pres på hospital

Mandag skal nye beviser i sagen om 11 måneder gamle Charlie Gard for landsretten i London.

- Der er intet at tabe, han fortjener denne chance.

Sådan lyder håbet fra Connie Yates ifølge Sky News. Hun er mor til 11 måneder gamle Charlie Gard, som er uhelbredeligt syg.

En domstol i London dømte i april hendes søn til døden, efter lægerne på Great Ormond Street Hospital, der behandler ham, vurderede, at hans livskvalitet fortsat er så dårlig, at der burde slukkes for den respirator, som holder liv i ham. Det skete imod forældrenes ønske.

To internationale sygehuse har efterfølgende tilbudt Charlie Gard en alternativ behandling - men forældrene har fået afslag på afslag.

- Medicinen, som de ønsker at give Charlie, har op mod ti procents chance for at virke, siger Connie Yates til Sky News.

Både by-, lands- og højesteretten i Storbritannien er enige med Great Ormond Street Hospital om at slukke for Charlie Gards respirator. Og da forældrene appellerede til Den Europæiske Menneskeretsdomstol, fik de også her et nej. Begrundelsen var, at det kun ville forlænge drengens smerte.

Nu forsøger familien derfor at lægge pres på hospitalet, der behandler Charlie Gard. Det sker, dagen før en ny høring i sagen finder sted i landsretten.

Høringen kommer efter, at Great Ormond Street Hospital fredag indkaldte til en ny høring på baggrund om "påstande om beviser vedrørende en potentiel behandling af hans tilstand".

I alt har familien indsamlet 350.000 underskrifter, der alle sammen støtter, at Charlie Gard kan blive behandlet i udlandet. Derudover støtter syv læger fra Italien, USA og England også den alternative behandling.

11 måneder gamle Charlie Gard dømt til at dø Video: Esther Margrethe Lynard

Britisk baby kæmper for sit liv

Charlie Gard er som sagt uhelbredeligt sygt.

Han er blind, døv og kan ikke trække vejret selv. Derudover lider han af epileptiske anfald. Sammensat betyder det, at han lider af en sjælden variant af en mitokondrie-sygdom, der blandt andet fører til muskelsvind og fare for hjerneskader - en sygdom blot 16 andre i hele verden har.

Charlie Gard blev tilsyneladende født helt rask, men da han var to måneder gammel blev han ramt af den sjældne sygdom.

Ifølge den britiske babys far, Chris Gard, er der ingen beviser for, at hans søn lider af "katastrofale hjerneskader", og der er heller ikke beviser for, at den alternative vil have store bivirkninger.

- Han er i syv måneder blevet efterladt uden behandling. Han skulle have haft den chance for lang tid siden, siger han.

- Hvis han stadig kæmper, fortsætter vi også med at kæmpe, tilføjer Connie Yates.

Hvis han stadig kæmper, fortsætter vi også med at kæmpe.

Connie Yates, mor til Charlie Gard

Behandlingen, som Connie Yates og Chris Gard kæmper for at få tilladelse til at modtage, er en alternativ behandling i USA. Et sygehus i USA har nemlig indvilget i at forsøge en ny behandling på deres søn. Det er bevist, at behandlingen i enkelte tilfælde har haft en positiv effekt på børn med samme variant af sygdommen som Charlies - og det lokker forældrene.

Derfor har de også finansieringen i orden. 

Gennem en Go Fund Me-indsamling, hvor pengene udelukkende skal gå til den alternative behandling i USA, har forældrene indtil videre indsamlet 11 millioner kroner.

- Selv hvis det ikke virker, hvad jeg jo tror, det gør, så kan vi sige, vi har gjort alt, hvad vi kan, for ham, siger Connie Yates.

En domstol i London har besluttet at lægerne på et sygehus i London må slukke for en otte måneder gammel babys respirator - imod forældrenes ønske. Video: Jacob Carlsen

Kompliceret sag får mandag ny afgørelse

Great Ormond Street Hospital er indtil videre stadig bundet af den britiske domstols afgørelse. Uanset om hospitalet har skiftet mening eller ej med at sende Charlie Gard til USA for at få en behandling, afhænger det af domstolen.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, er også blevet draget ind i sagen - blot for at se, om hun kunne gøre en forskel.

Men den britiske regering spiller ikke en rolle i vurderingen af behandlingen af Charlie Gard. Det fortæller David Lidington, formand for justitsministeriet, ifølge nyhedsbureauet AP.

- Beslutningen om den 11 måneder gamle Charlie Gard vil blive taget af dommere, der handler uafhængigt og hensigtsmæssigt baseret på fakta i den komplicerede sag.

Om Charlie nogensinde kommer til USA for at få sin alternative behandling - eller hvornår lægerne kobler Charlie fra maskinerne - er endnu ikke afgjort.

Den nye høring vil finde sted mandag den 10. juli klokken 14 lokal tid. Det skriver BBC.