Udland

Efter tre år under Islamisk Stat: Nu er Mosul befriet, siger irakisk hærchef

En dreng har fået mad fra ISOF-styrker (Iraqi Special Operation Force), efter at hans bydel er blevet befriet fra IS' kontrol.

Mosul er befriet, erklærer den irakiske premierminister.

- Den øverstkommanderende chef for de væbnede styrker, premierminister Haider al-Abadi, ankom i den befriede by Mosul og lykønskede de heroiske soldater og det irakiske folk for den store sejr, lyder det i erklæring fra premierministerens kontor, som også blev sendt ud på Twitter:

Stadig enkelte skudvekslinger

Der foregår dog stadig enkelte kampe i byen beretter jounalist Thea Pedersen, der befinder sig få hundrede meter fra Tigris-floden, der løber igennem byen.

- Der foregår stadig kampe herinde, men det er begrænset, det er få boligblokke, det er få kvadratkilometer, men det er altså ikke sådan, at Mosul er fuldstændig endegyldigt befriet fra IS endnu, siger hun.

Ifølge Thea Pedersen står de irakiske soldater og vender Islamisk Stats flag på hovedet - som et symbol på, at de er besejret - men samtidig stiger der røgsøjler op fra granater og selvmordsbomber af og til.

- Vi har stået her i to-tre timer (fra søndag kl. ca. 13, red.) og har kunnet se, hvordan der har været luftangreb mod et særligt område, og vi kan jævnligt høre skudsalver lige rundt omkring os, og så er der et område, som nok er befriet, men endnu ikke sikre, siger journalisten.

Tre år under IS

Mosul har været centrum for hårde kampe siden oktober sidste år, og i marts kunne Iraks hær meddele, at en tredjedel af byen var erobret og de tilbageværende IS-krigere omringet.

Siden har den irakiske hær kæmpet en indædt kamp for at erobre og sikre den resterende del af byen.

Nu er byen endelig befriet.

- Noget af det værste jeg har oplevet

Før byen fald i hænderne på IS, havde byen 1,8 millioner indbyggere. Siden er en halv million mennesker flygtet ud af Mosul.

- Jeg har oplevet mange krige med flygtninge. Men det her er noget af det værste, jeg nogensinde har oplevet, sagde TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, da han stod midt i flygtningestrømmen i begyndelsen af juli.

Islamisk Stats hjerte

Terrororganisationen Islamisk Stat slog til mod Mosul den 6. juni 2014 og erobrede byen på få dage. Med blot nogle hundrede krigere.

Erobringen var derfor et stort nederlag for den irakiske hær og den irakiske regering, der havde næsten en million sikkerhedsstyrker til rådighed.

IS' brutalitet havde imidlertid så stor indflydelse på moralen i den irakiske hær, at den mistede op mod 300 soldater om dagen på grund af deserteringer, dødsfald og kvæstelser. Det skrev BBC i 2014.

IS' sidste krampetrækninger

Nu er Mosul altså næsten befriet af den genetablerede irakiske hær.

Lørdag formiddag erklærede irakisk stats-tv, at hæren inden for de næste timer ville erobre Mosul i Nordirak.

Lidt senere kom det dog frem, at Islamisk Stat fortsat har militsfolk i byen, at de stadig kæmper og vil kæmpe til det sidste, skriver Reuters.