BLOG: Kun Egon Olsen kan se det geniale i Trumps nye plan

16x9
Trump har pĂĄ Twitter foreslĂĄet at indgĂĄ et samarbejde med Putin om at danne en cyber security enhed for at forhindre fremmed valgindblanding. Foto: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL / Scanpix Denmark

Egon Olsen vil nok være den eneste, der kunne se det geniale i Trumps seneste plan.

Jeg efterlyste i forbindelse med præsident Trumps første møde med den russiske præsident Putin for nyligt, at præsidenten endelig - i klare vendinger - kritiserede Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg.

Indtil videre havde Trump enten relativeret den russiske indblanding eller overladt det til sine ministre som for eksempel FN-ambassadør Nikki Hailey at bekræfte og kritisere den russiske indblanding i stærke vendinger.

Indenfor det seneste døgn kritiserede flere amerikanske medier desuden, at Trump ikke afholdt en afsluttende pressekonference efter G20-topmødet, men bare var fløjet hjem. I morges amerikansk tid afholdt Trump så sin egen lille pressekonference på sit hofmedie Twitter.

I skrivende stund er det blevet til ikke mindre end otte tweets inden for de seneste tre timer, der hovedsageligt kommer med kortere udlægninger af mødet med Putin, 140-tegn ad gangen.

Trump er Dr. Jekyll og Mr. Hyde-præsidenten

Trumps twitterstorm illustrerer pĂĄ fin vis Trumps 'Dr. Jekyll og Mr. Hyde'-dilemma. En fin tale i Polen og et fra Trumps perspektiv succesrigt G20-topmøde bliver efterfulgt af en twitterstorm, som atter demonstrerer, hvor hurtigt Trump kan skifte mellem at være Dr. Jekyll og Mr. Hyde.

Selve substansen i twitterstormen illustrerer dilemmaet. Der er de positive Dr. Jekyll-elementer, som våbenhvilen i dele af Syrien; at sanktionerne mod russerne bliver opretholdt, indtil situationen i Syrien og Ukraine forbedres; og ønsket om generelt at forbedre forholdet til Rusland.

Det er også positivt, at Trump meddeler, at han har presset Putin i forhold til den russiske indblanding i præsidentvalget. Her kunne Trump dog godt have tilføjet, at de amerikanske efterretningstjenester ikke køber Putins dementi og for et halvt år siden præsenterede en rapport, der dokumenterede den russiske indblanding.

Plus at præsidenten - ifølge de interviews hans stabschef gav søndag morgen til de amerikanske, politiske morgenprogrammer - heller ikke købte Putins dementi.

Trumps seneste forslag er en Egon Olsen plan

Men så er der Mr. Hyde-elementerne. Først og fremmest Trumps udmelding om, at han og Putin talte om at danne en uigennemtrængelig cyber security enhed for at forhindre fremtidig fremmed valgindblanding. Jep, du læste korrekt. En cybersikkerhedsenhed, der skal forhindre fremmed valgindblanding i samarbejde med det land, der blandede sig i den amerikanske valgkamp.

Den konservative redaktør Jonah Goldberg illustrerede fornuften i at samarbejde med russerne på netop dette område meget godt ved at linke til denne video på Twitter med kommentaren: ”dette er faktisk en temmelig god gengivelse af, hvordan arbejdet med russerne om cybersikkerhed ville gå for os.”

Som Trumps partikollega og tidligere primærvalgsmodstander Marco Rubio skrev på Twitter, så svarer det at oprette en cybersikkerhedsenhed med russerne til at oprette en kemisk våben-enhed med den syriske diktator Assad. Man kan spørge sig selv, hvad der bliver det næste – en taskforce med Nordkorea om missilforsvar?

Trumps seneste twitterforslag svarer til at spørge en indbrudstyv om hjælp til at sikre sit hus.

Egon Olsen vil nok kunne se det geniale i Trumps plan, men han er nok ogsĂĄ den eneste. Og vi ved jo, hvordan det plejer at gĂĄ med Egons planer.