Udland

Dansk aktivist efter voldelige demonstrationer: Politiet fik det til at løbe af sporet

De voldelige sammenstød og hærværk mod butikker og banker i Hamborg skyldes politiets adfærd, siger en dansk aktivist, der deltog i demonstrationerne.

Udbrændte barrikader, glasskår fra smadrede ruder, raserede butikker, lig af cykler og biler, der ikke længere kan transpore deres ejere til og fra.

Sådan lyder opgørelse af nogle af de materielle skader i Hamborg, efter G20-topmødet er slut. Dertil kommer 213 sårede politibetjente.

Politiet har været enormt voldsomme.

Jeanette Kusk, aktivist

Alt sammen resultatet af få dages voldelige demonstrationer.

- Men det er nødvendigt med civil ulydighed for, at vi får vores stemme igennem og for, at vi kan råbe medierne og politikerne op, siger Jeanette Kusk, der er aktivist, studerende og Jyllandssekretær i Socialistisk Ungdomsfront til TV 2.

Hun har deltaget i demonstrationerne i Hamborg – men har dog ikke raseret nogen butikker, fortæller hun. Nu sidder hun i en bil på vej hjem til Danmark og forklarer, hvorfor demonstrationerne er nødvendige:

- Det er ikke meningen, at Hamborg skal ligne en krigszone, men det er vigtigt at vide, at civil ulydighed er noget af det, der har vundet allerflest kampe igennem historien, siger hun.

- Politiet har været enormt voldsomme

Det præcise antal personer, der har deltaget i demonstrationerne, er ikke opgjort, men det formodes at være omkring 100.000.

Det er fuldstændig validt at udøve civil ulydighed, når man bliver undertrykt hver eneste dag af det system, som vi lever i.

Jeanette Kusk, aktivist

Samtidig har 15.000 politibetjente været på gaden, og ifølge Jeanette Kusk er det netop politiet, der er skyld i, at det blev så voldsom.

- Politiet har været enormt voldsomme og selv udtalt, at de ikke ville deeskalere situationer. Og det er helt sikkert også det, vi har oplevet, når der er blevet sprøjtet peberspray på fredelige demonstranter og kastet tåregas efter demonstranter, der bare står på gaden. Vi er selv blevet overdænget med vand fra en vandkanon, selv om vi ikke gjorde noget.

- Vi bliver undertrykt hver eneste dag

Formålet med demonstrationerne er ifølge Jeanette Kust ganske simpelt: At blive hørt.

- Vi prøver at råbe nogen op og ved hjælp af civil ulydighed, prøver vi på at skabe en bevægelse og en stemme til masserne og ikke kun til de få, som sidder på magten. Og ja, der er blevet smadret nogle banker og nogle andre ting, som bevarer kapitalismens interesser. Og der er blevet angrebet tilbage, når politiet har angrebet, men det er fuldstændig validt at gøre, når man bliver angrebet, og det er fuldstændig validt at udøve civil ulydighed, når man bliver undertrykt hver eneste dag af det system, som vi lever i.

- Vandkanoner har forårsaget skader

Som reaktion på at flere private erhvervsdrivendes butikker er blevet raseret, siger Jeanette Kusk:

- Jeg tror primært, det er løbet af sporet, fordi der har været en så voldsom retorik fra politiet, og fordi der er sket så mange angreb, folk har svaret tilbage på, og som har provokeret aktivister helt vildt meget. Og jeg tror også, at mange af de ting, der er blevet smadret ikke, kun er smadret af aktivister, men også af vandkanoner. tåregasgranater, peberspray og knipler.

Ifølge Jeanette Kusk bliver butikkerne et acceptabelt mål for hærværk, fordi det er muligt at nå ind til de egentlige magthavere.

- Det er en måde at vise vores utilfredshed med systemet, og at det så går ud over flere end den bygning, som vi ikke på nogen måde kan komme i nærheden af og de politikere, som ikke vil tale med os – det er en konsekvens af det. Det får i det mindste noget opmærksomhed i pressen, og det får nogen til at spørge, hvorfor i vi gør det her, og hvilke interesser vi har, og hvordan vi som masse, som venstrefløj, godt vil have, at verden udvikler sig, siger Jeanette Kusk.

Tidligere lørdag fastslog CDU-politikeren Armin Schuster, der er medlem af det tyske parlament, at det efter hans mening kun er uromagerne, der kan bebrejdes.

- Jeg finder det skandaløst, hvis nogen politikere eller journalister i lyset af dette nærmest terroristiske voldsorgie retter kritik af politiet, siger han til Die Welt.

Merkel hylder politets indsats

På trods af aktivisternes kritik af politiet i Hamborgs håndtrering af demonstrationerne i gaderne, hylder Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, dem.

Hun kalder deres indsats under G20-topmødet i den tyske storby Hamborg for et fremragende stykke arbejde.

Samtidig fordømmer hun de brutale demonstrationer og voldsomme scener, der har udspillet sig i Hamburg, som er udført af den store gruppe demonstranter.

- Den løsslupne vold og uhæmmede brutalitet, som politiet i disse dage under G20-topmødet igen og igen bliver ramt af, fordømmer jeg på det kraftigste, siger Merkel ifølge det tyske nyhedsmedie dpa og fortsætter.

- Det kan på ingen måde retfærdiggøres at plyndre, sætte ild til ting og brutalt overfalde politiet.

Korrektion: I denne artikel fremgik det i en tidligere version, at Jeanette Kusk er medlem og landsledelsesmedlem af SF Ungdom. Det har hun imidlertid ikke været i to år. TV 2 Beklager.