Udland

Retten vil ikke lade britisk baby leve - nu går Trump og paven ind i sagen

Charlie Gards forældre giver ikke op. Vatikanet har tilbudt at tage imod deres barn, der i britisk ret er dømt til døden.

Et hospital i London vil slukke for den 11 måneder gamle Charlie Gards respirator.

Han er uhelbredeligt syg.

Charlie er blind, døv og kan ikke trække vejret selv. Derudover lider han af epileptiske anfald. Sammensat betyder det, at han lider af encephalomyopathy mitochondrial depletion syndrom - en sygdom blot 16 andre i hele verden har.

- Vi mener bare, han fortjener en chance. Og det gør vi også som familie, siger moren Connie Yates.

Hun og faren, Chris Gard, er lykkedes med at samle over 11 millioner danske kroner sammen gennem deres Go Fund Me-indsamling, som har til formål at finansiere en alternativ behandling til Charlie i USA.

- Selv hvis det ikke virker, hvad jeg jo tror, det gør, så kan vi sige, vi har gjort alt, hvad vi kan, for ham, siger Connie Yates.

Retten giver hospitalet ret

Men det kommer ikke til at ske.

Både by-, lands- og højesteretten i Storbritannien er enige med hospitalet i London om at slukke for Charlie Gards respirator.

Her ankommer lille Charlies forældre til Højesteret i april.

Og da forældrene appellerede til Den Europæiske Menneskeretsdomstol, fik de også her et nej. Da dommen faldt i sidste uge, lød begrundelsen: At holde Charlie i live vil kun forlænge drengens smerter og stress.

- Hvis han var koblet til en maskine med en masse slanger og tydeligt led, så stod vi ikke her. Men hvordan kan vi opgive håbet, når hans tilstand er så stabil?, spørger Chris Gard.

Den opsigtsvækkende historie om den lille dreng er rejst hele vejen over Atlanten og direkte ind i Det Ovale Værelse.

USA's præsident Donald Trump har nemlig givet sin støtte til familien i Storbritannien.

- Hvis vi kan hjælpe lille Charlie Gard, som vores venner i Storbritannien og paven gør det, vil vi gøre det med glæde, skriver præsidenten i et tweet.

Vatikanet vil give ro og tryghed til familien

Paven har i en udtalelse oplyst, at man er klar til overtage behandlingen af Charlie Gard på et af hospitalerne i Vatikanet.

- Hvis Charlie kan finde lidt tryghed og hans forældre lidt ro, så står vi klar til at tage imod ham, siger Mariella Enoc, som er talskvinde fra Vatikanet, og fortsætter:

- Jeg gør det eneste, jeg kan, nemlig at tage imod barnet og støtte familien, sådan som paven bad om.

Men løbet ser ud til at være kørt, for de britiske domstole ser ikke ud til at give sig.

- Vi får ikke lov til at kæmpe for ham. Vores rettigheder som forældre er taget fra os. Vi må ikke engang tage vores søn med hjem for at dø. Det har man nægtet os. Har vi ikke været nok igennem?, spørger Chris Gard.

Hvornår lægerne kobler Charlie fra maskinerne, er endnu ikke afgjort.