Turist i Frankrig? Her er, hvad du skal gøre - og ikke må gøre

Frankrig er for mange lig med frisind, frølår og flute og ligger i top fem som danskernes foretrukne feriedestination. Men pas på faldgruberne.

- Hvor ligger Eiffeltårnet? lyder det på engelsk fra en dansk turist i Paris.

- Den vej, svarer pariseren og peger den stik modsatte retning af, hvor den berømte attraktion ligger.

Sådan kunne scenariet se ud for en vildfaren nordbo på besøg hos franskmænd, der med gallisk arrogance ikke vil forstå andet end fransk og ønsker turisterne hen det sted, hvor peberet siges at gro. Men sådan behøver det ikke at være.

Gammeldags tiltaleformer, almindelig venlighed og tidløs høflighed åbner dørene ind til franskmændenes hjerter og rationalitet, og så kan alt – næsten – lade sig gøre.

De rigtige ord redder ferien

Frankrig er nemlig et land, hvor fordums omgangsformer ikke står til diskussion. Derfor behøver man som dansk feriegæst blot at pakke otte franske ord ned i sprogbagagen hjemmefra for at være sikker på, at man under sin franske ferie ender som glad turist og ikke som en, der bare blev til grin:

Bonjour (goddag), bonsoir (godaften), Monsieur (hr.), Madame (frue), merci (tak), pardon (undskyld), excusez-moi (undskyld mig) og s’il vous plaît (vær så venlig).

Kys løs, og sig undskyld

Franskmænd hilser meget på hinanden – altid med ord, sjældent med kram, men ofte med kys. Krydser ens vej naboens på hovedtrappen, rækker et bonjour (bonsoir efter ved 18-tiden) og øjenkontakt, også når shoppegenet slås til, og man entrerer en forretning. Sidstnævnte er til gengæld lige så obligatorisk som amen i kirken.

Befinder man sig derimod i vennelag blandt franskmænd og møder en, som man ikke kender, så stik endelig ikke klør fem frem til hilsen – i Danmark bringer det os tættere, men i Frankrig skaber det afstand. Men kys! Kys, kys, kys, kindkys – to eller fire gange i alt, mindst et på hver kind.

Og husk at undskylde, sig undskyld på forhånd, i det tilfælde din henvendelse måtte ulejlige. Sig undskyld, hvis du lige pludselig skal hurtigt igennem en kødrand af mennesker under en koncert for at komme ud på toilettet. Sig undskyld på restauranten, når du beder om regningen, selvom du kort efter selv skal have pengene op af lommen.

Sig undskyld, lige inden du beder tjeneren fiske fluen op af løgsuppen. Sig undskyld, hvis du uden vilje træder din dansepartner over fødderne. Sig undskyld – og goddag – til din kommende sidemakker, idet du sætter dig på den ledige plads i metroen ved hans side. Sig undskyld, undskyld, undskyld. Og supplér det indledende undskyld med et hr. eller fru – og krydr med tiltaleformen De over for alle voksne, du ikke kender. Det er ikke snobbet. Bare ren og skær høflighed.

Og så kan man glædes over, at det ikke længere er nødvendigt at afgøre, hvorvidt den ukendte kvinde, man hilser på, er gift eller ej, for Mademoiselle-tiltalen er officielt afskaffet. Dyneløfteri interesserer lidet i det franske. Efter de forskellige præsidenters udenomsægteskabelige eskapader at dømme synes en gift mand kun at være en mand, hvis der følger et par elskerinder med – Mademoiselle eller ej.

Gør som mormor: Dyp den i kaffen

Restaurant eller cafebesøg står på de fleste turisters to-do-liste under ferien. For hvad er bedre end god fransk mad og vin, gerne indtaget udenfor – ’en terrasse’ – mens det pulserende gadeliv glider forbi? Men også her findes et indforstået adfærdskodeks, som det er godt at tage notits af, hvis besøget skal blive en god oplevelse.

Cafeborde i Frankrig står tæt, nogle gange meget tæt, måske for tæt set med danske øjne. Men sådan er det. Så slå dig bare ned, selvom du næsten sidder ved samme bord som din ukendte nabogæst.

Og mange franskmænd ryger på cafeterrassen. Det må du også finde dig i. Og husk at hilse på nabobordet. Bonjour eller bonsoir. Almindelig høflighed. Og tal gerne med dem ved siden af. De tror ikke automatisk, du er ude på noget, hvis du smiler. Franskmænd elsker at konversere, og snakken går gerne livligt ved bordene.

Spis gerne flere retter til frokost og drik gerne vin til. Det gør franskmændene selv, også selvom de indtager måltidet under en pause fra arbejdet.

Og kaffen, ja, den er et kapitel for sig. Den indtages altid i slutningen af måltidet, ikke sammen med desserten. Til gengæld er din mormors tilbøjeligheder velkomne ved kaffebordet – hvad enten det er eftermiddagssmåkagen fra underkoppen eller morgencroissanten, så dyp den i kaffen og spis den våd. Det krummer og smuldrer på bordet, og det er helt i orden.

Beder man om en café, får man noget, der ligner en dobbelt espresso. Beder man om en café serré, får man en ”sammenpresset” – altså det, der ligner en dansk espresso med ét shot. En américano er, som i Danmark, en espresso med kogende vand i.

En latte drikker de færreste i Frankrig; der får man café creme eller cafe au lait – undtagelsesvis en espresso i stor kop med varm mælk og vandet mælkeskum på toppen. Men de fleste hælder til ”un café” med et lille glas vand til, hurtigt slugt og så videre på farten.

Betaling med kreditkort er blevet mere udbredt, men ikke til småbeløb. Kontanter er stadig et must i Frankrig, hvor tjenerne stadig bliver glade for drikkepenge (et par euro eller 10, alt efter regningens størrelse) – men det er frivilligt.

Monokini kan koste fængsel

Mange franskmænd gør en dyd ud af at se velsoignerede og velklædte ud – selvom det pæne tøj og den velduftende parfume kan dække over en betydeligt lavere frekvens for morgenbadet, end vi kender det fra Danmark.

Men hvis du vil undgå at skrige langt væk af at være turist, så klæd dig ordentligt på. Og skal du ud at køre med tog; tag ikke skoene af og smæk dine ellers trætte ben op på sædet; det er bare dårlig stil – også i Frankrig.

I sommerhalvåret når temperaturen i Frankrig tit over 30 grader. Men er du kvinde, så lad ikke varmen stige dig til hovedet. Tænk dig i hvert fald om, inden du smider bikinioverdelen på stranden eller i en park. For vælger du monokinien, risikerer du at tilbringe resten af ferien bag tremmer og blive en klækkelig bøde fattigere. Flere steder er det nemlig forbudt at være topløs – Paris Plage, den kunstige strand ved Seinebredden i hovedstaden, er et af dem.

Skulle du være glad for burkinien, står du i den omvendte situation og kan blive tvunget til at smide tøjet. Den er nemlig også forbudt flere steder.

Dyr med måde

Til de særligt dyreglade: Skulle du være vild med snegle – og måtte ønske at transportere et par levende eksemplarer med på din tur gennem Frankrig i hurtigtoget TGV, så husk at købe billetter til dem også.

Det glemte en fransk togpassager for et par år siden, og det kostede ham en bøde. Alle dyr under 5 kilo skal også have billet.

Og elsker du grise, og fik du den, synes du selv, lyse idé at kalde dit franske yndlingseksemplar Napoleon, så drop det med det samme. Det er nemlig forbudt ifølge en gammel lov, der stadig gælder.