Udland

Disse kvinder får IS-krigere til at ryste i bukserne

Grebet strammes om IS' sidste højborg i den syriske by Raqqa. Det skyldes ikke mindst de kurdiske styrker og i særdeleshed de kvindelige snigskytter.

Hun står stille og roligt. Spejder gennem kikkertsigten på sin riffel ud gennem det smadrede vindue. Hun trækker været dybt og trykker på aftrækkerne. Der lyder et brag, og rekylen får hendes hoved til at rykke bagud. I samme sekund lyder endnu et brag. Få centimeter bag den kvindelige soldat rammer en kugle væggen.

En snigskytte fra IS er tæt på at få ram på en af dem, som terroristerne i IS for alvor frygter.

Den kurdiske kvinde er lettere rystet over, hvor tæt hun var på at blive ramt i hovedet, men hun griner alligevel. For de kvindelige soldater i den kurdiske hær betegner sig selv som frygtløse.

- Kuglen strøg lige forbi mit hoved. Hold op hvor var jeg heldig. Vi hygger os rigtigt, hvad?  

Sådan lyder det fra den unge kvinde på videooptagelsen, som en af hendes mandlige kollegaer i den kurdiske hær YPG har optaget og lagt ud på de sociale medier. 

I IS' højborg Raqqa i Syrien var en kurdiske snigskytte tæt på selv at blive offer for en snigskytte fra IS

Selv er hun en del af YPJ, som de kvindelige kurdiske styrker kaldes. Ifølge det britiske netmedie The Independent udgør kvinderne i YPJ 20 procent af den samlede kurdiske styrke i YPG på i alt 50.000 soldater.

Helt andet syn på kvinder

YPG og YPJ har spillet en stor rolle i nedkæmpningen af terrorgruppen IS i det nordlige Syrien. Sammen med den syriske oprørsgruppe FDS, har de med støtte fra den amerikansk ledede koalition mod IS, været særdeles aktive i de seneste ugers kamp for at drive IS ud af deres sidste højborg i den nordsyriske by Raqqa.

Selv om kurderne er overvejende sunni-muslimer lige som medlemmerne af IS, så har kurderne et helt andet syn på kvinder end terroristerne i IS. De kurdiske kvinder er meget selvstændige, de skal ikke gå tildækket, og de kæmper i krig på lige fod med deres mandlige kollegaer. Og så har kvinderne i YPJ deres egen Facebookgruppe.

Her kalder de sig for heltinder, og de skriver, at et af deres mål er at bekæmpe IS, så ingen kvinder nogensinde mere skal være underkuet af mændene i IS. Så deres kamp er både en frihedskamp og en kvindekamp.

Kvinder helt i front

Da angrebet mod Raqqa blev indledt for en måned siden, var det således med en stor gruppe YPJ-kvinder helt i front.

Deres blotte tilstedeværelse skræmmer nemlig IS-krigerne. Til CNN fortæller en blot 21 år gammel kvindelige kommandør med kælenavnet Tehelden, der på kurdisk betyder hævn, at IS-krigerne er bange for dem.

- De tror, at hvis nogen af IS-medlemmerne bliver dræbt af en kvinde, en kurdisk kvinde for eksempel, så kommer de ikke i himmelen. De er bange for kvinder, siger Tehelden til CNN's Bent Wederman.

Sammen med de syriske oprørssoldater i SDF er kurderne i dag trængt ind i flere områder i selve Raqqa. Nu begynder kampen fra hus til hus, og her bliver der for alvor brug for de kvindelige kurdiske snigskytter.