Udland

Dreng kollapsede af tørst og udmattelse foran TV 2: - Noget af det værste, jeg har oplevet

Mens Islamisk Stats såkaldte kalifat i Irak smuldrer, betaler civile prisen i kampene. Afkræftede flygtninge strømmer lige nu ud af byen.

En dreng kollapser, da han når i sikkerhed.

Barfodet er han gået igennem murbrokkerne sammen med sin mor og far. Han er askegrå i ansigtet og indhyllet i støv.

Med nød og næppe har de undgået snigskytter fra Islamisk Stat, der krampagtigt holder fast i et lille område af den gamle bydel i Mosul.

Terrororganisationen er presset på flere fronter af de irakiske sikkerhedsstyrker og deres område skrumper ind time for time.

Mens kampene nu foregår fra hus til hus, intensiveres strømmen af flygtninge, som forsøger at komme i sikkerhed.

En irakisk soldat kommer løbende og hælder vand ud over drengen. Han kommer til sig selv igen og begynder at drikke.

Bragene fra selvmordsbomber og morterer flænger luften. Røgen stiger op ganske få hundrede meter derfra.

Det var sikkert en selvmordsbomber fra Islamisk Stat

TV 2's tolk

- Det var sikkert en selvmordsbomber fra Islamisk Stat, siger TV 2’s tolk tæt ved frontlinjen i Mosul.

Flere hundrede flygtninge kommer langsomt gående mod de irakiske soldater. Sårede bliver båret på ryggen af slægtninge, mens andre kommer ud på bårer. De fleste af dem er dehydrerede. TV 2’s udsendte er taget ud med de irakiske specialtropper -  også kaldet ”The Golden Division”.

Efter et stykke tid er gruppen af flygtninge placeret i skyggen og forsynet med vand og kiks. Der lyder endnu et brag. Nogle af børnene begynder at græde.

Det her er noget af det værste, jeg nogensinde har oplevet

Rasmus Tantholdt, korrespondent TV 2

- Jeg har oplevet mange krige med flygtninge. Men det her er noget af det værste, jeg nogensinde har oplevet, siger TV 2’s korrespondent Rasmus Tantholdt, der tydeligvis er berørt af situationen.

Næsten kun børn og kvinder flygter

Størstedelen af flygtningene, der kommer ud fra den gamle bydel, er børn og kvinder. De få mænd, som befinder sig blandt dem, bliver hurtigt taget til side af de irakiske soldater til afhøring. Ifølge den irakiske hær gemmer mange krigere fra IS sig blandt flygtningene.

I et hus tæt på frontlinjen har de irakiske specialtropper oprettet en kommandocentral, hvor de formodede medlemmer af Islamisk Stat bliver udspurgt.

Tre mænd, som netop er kommet ud fra den gamle bydel, bliver ført ind i husets atriumgård. TV 2’s udsendte følger med og overværer afhøringen.

- Er du daesh (Islamisk Stat), spørger forhørslederen en af mændene, mens han tager et hvæs af sin cigaret.

- Nej, jeg har ikke noget med dem at gøre, svarer han.

Den irakiske major, som afhører mændene, ser ikke overbevist ud. Han beder manden om at tage sin t-shirt af. Modvilligt rejser han sig op. Han er radmager og bleg. Tøjet er snavset. Langsomt tager han blusen af. Overkroppen har tydelige tegn på, at han er blevet ramt af skud.

Forhørslederen spørger ind til arrene.

- Jeg kan se, at du har været i kamp. Du er blevet skudt, er du ikke? Du har kæmpet for daesh (Islamisk Stat).

Manden svarer ikke på spørgsmålet. Forhørslederen siger til en anden irakisk soldat, at han skal sende mandens oplysninger og navn til et register i Bagdad, som undersøger hans baggrund.

To af de tilbageholdte mænd er under mistanke for at tilhøre terrororganisationen Islamisk Stat. Den tredje går fri.

De irakiske tropper er flere gange i løbet af krigen mod Islamisk Stat blevet beskyldt for at torturere og tilbageholde tilfældige civile, som mistænkes for at kæmpe for terrororganisationen.

- Det er tankevækkende, at det næsten kun er kvinder og børn, som kommer ud fra Islamisk Stats område. De få mænd som kommer ud, har måske kæmpet for Islamisk Stat, men spørgsmålet er, om de havde et valg. Vi ved, at dem som ikke ville kæmpe under terrororganisationens faner blev enten fængslet eller skudt. Nogle sympatiserer naturligvis med IS’ ideologi, mens andre har været tvunget til at kæmpe for dem, fortæller TV 2’ korrespondent Rasmus Tantholdt.

Forhøret, som TV 2 overværer, foregår stille og roligt.

De tre mænd bliver ført ud af huset og deres respektive koner og børn kommer ind til forhør.

- Sympatiserer I med daesh (IS), spørger majoren kvinderne.

De smiler forlegent og fortæller, at de ikke har haft noget at gøre med Islamisk Stat.

Forhørslederen tager pludselig et sine emblemer – det irakiske flag – af sin uniform .Det sidder fast med velcro. Han viser det til en af kvindernes sønner, en lille dreng på omkring tre år. Drengen knytter sin lille hånd og begynder at slå på det.

- Ikke godt. Ikke godt. Islamisk Stat, Baghdadi, siger han med sin lyse barnestemme.

Baghdadi er Islamisk Stats leder over det selvudråbte kalifat. Forhørslederen og resten af de irakiske soldater bryder ud i latter.

En af kvinderne indrømmer herefter, at hendes mand og bror var IS-krigere. Det er præcis de to mænd, som blev mistænkt af de irakiske soldater.

TV 2 kender ikke de to mænds videre skæbne.

Næsten en million mennesker er fordrevet

Et stykke væk fra selve frontlinjen finder TV 2’s udsendte et opsamlingssted for flygtninge, hvor nødhjælpsarbejdere uddeler flasker med vand og kiks.

- Vi havde ingenting under Islamisk Stat. Det var forbudt at drikke det her vand. De (IS) sagde at det var forbudt, fordi vandet ikke var islamisk, siger en mand og peger ned mod en vandflaske, som hans søn drikker.

Flygtningene bliver gennet op i åbne lastbiler og fragtet ud af byen til interimistiske teltlejre.

De fleste af dem er blege og har indsunkne, mørke øjne. Tynde og afkræftede.

- Der var ingen mad. Vi blandede mel og gammelt vand og drak det, siger en mand, der tydeligvis er underernæret.

Hans to sønner står ved siden af ham og kigger på, mens TV 2’s korrespondent Rasmus Tantholdt interviewer ham. De er blege og fjerne i blikket.

Irakiske soldater hjælper folk op på ladet af lastbilen, der er fyldt til bristepunktet. Nogle bærer på tasker med de få ejendele, som de nåede at få med ud under flugten. Andre har intet udover det tøj, de har på. Mange af dem er barfodet.

En irakisk soldat begynder at råbe:

- Op i lastbilen. Kom så.

Lastbilen begynder stille og roligt at trille afsted mod udkanten af Mosul. Der venter et liv i en teltlejr på ubestemt tid.

Ødelæggelserne i Mosul er så massive, at det vil tage årevis, før byen er genopbygget, og folk kan flytte tilbage.

Ifølge flere nødhjælpsorganisationer er 900.000 mennesker fordrevet på grund af kampene i Mosul - og adskillige er døde.