Udland

Iraks leder: Islamisk Stat er færdige

Selvom Islamisk Stat lider nederlag og taber land, lever ideologien videre, understreger TV 2s Rasmus Tantholdt.

Iraks premierminister, Haider al-Abadi, erklærer "enden på Islamisk Stat".

Det sker efter, at hæren i Irak tidligere torsdag meddelte, at specialstyrker har generobret Nuri-moskéen i Mosul. Her er de irakiske styrker i gang med en offensiv i den gamle bydel, som er det sidste område af storbyen, der stadig er under terrorgruppens kontrol. 

 - At al-Nuri-moskéen og al-Hadba-minaretens nu er tilbage i nationens fold, markerer enden på Daeshs (det arbaiske navn for Islamisk Stat, red.) uægte stat, siger Haider al-Abadi.

Han tilføjer, at de irakiske styrker vil fortsætte med at jage terrorgruppens krigere for at "dræbe dem og tilbageholde dem, hver og én".

Alle nægter at have bombet moské

Det var fra Nuri-moskéen, at lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, for tre år siden udråbte sig selv som kalif af kalifatet. 

Moskéen  blev i sidste uge sprængt i luften. Ifølge den irakiske regering var det Islamisk Stat, som sprængte den, da jihadisterne var tæt på at blive løbet over ende af de irakiske styrker.

Ideologien lever videre. Den kan man ikke bombe

Rasmus Tantholdt, korrespondent, TV 2

Det afviste terrorgruppen dog omgående via en meddelelse på gruppens nyhedsbureau, Amaq. I stedet hævdede de, at det var et amerikansk luftangreb, der var skyld i ødelæggelsen af minareten og moskéen.

Dét benægter den amerikanskledede koalition dog.

Tantholdt: Ikke enden på Islamisk Stat

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt befinder sig lige nu i Irak. Han deler ikke den irakiske premierministers optimisme.

- Det her er ikke enden på Islamisk Stat. De irakiske soldater mangler stadig at generobre en lille del af Mosul, men generobringen af moskeen er en symbolsk sejr, fordi det var her, IS' leder udråbte sig selv som leder af kalifatet, siger Rasmus Tantholdt.

Han understreger, at Islamisk Stat stadig har kontrollen i dele af både Irak og Syrien, og at kampen mod terrorbevægelsen derfor langt fra er slut.

- Det er rigtigt, at kalifatet skrumper ind, men ideologien lever videre. Den kan man ikke bombe, siger Rasmus Tantholdt.

Befrielseskamp har varet et år

Mosul blev indtaget af Islamisk Stat i juni 2014. Mange irakere håbede dengang, at besættelsen ville være kortvarig, og at hjælpen ville komme hurtigt.

Men den kom ikke, for det irakiske militær blev i bogstaveligste forstand overrumplet af Islamisk Stat. Terrororganisationen kunne nærmest uhindret køre ind i storbyen og erklære den for erobret. Det var et kæmpe slag for regeringen i Bagdad, der måtte erkende, at militæret ikke var stærkt nok til at kunne modstå terrorbevægelsen. 

Indtil erobringen af Mosul havde IS haft deres de-facto hovedstad i den syriske by Raqqa, som lige nu er under angreb fra SDF (Syrian Democratic Forces), der støttes af USA og andre vestlige lande. Målet her, er ligesom i Mosul, at få udryddet Islamisk Stat.

Efter at Mosul var kommet under Islamisk Stats faner, fejrede terrororganisationen den ene triumf efter den anden, og efter få måneders offensiv omfattede kalifatet en tredjedel af Syrien og Irak.

Kampen om Mosul begyndte for et års tid siden. Siden er det lykkedes over en halv million mennesker at slippe væk fra byen.

I alt er over 8000 civile enten døde eller sårede, ifølge FN. Og det tal indbefatter kun dem, som er registreret. En stor del er dræbt af Islamisk Stat, men mange af dem er også døde i amerikansk ledede luftangreb.