Udland

USA vil skærpe sikkerheden i lufthavne

Amerikanske myndigheder giver flyselskaber 21 dage til at forbedre skannere, sprængstofdetektorer og kontrol af passagerer.

Det amerikanske indenrigsministeriums sikkerhedstjeneste, bedre kendt som Homeland Security, vil skærpe sikkerhedskravene ved flyvninger til USA.

Det oplyser myndigheden på sin hjemmeside onsdag.

De nye regler vil blandt andet betyde øget brug af skannere og detektorer, som skal kunne kontrollere for sprængstoffer.

Europæiske og amerikanske embedsmænd oplyser ifølge Reuters, at flyselskaberne har 21 dage til at forbedre deres detektorer og skannere. Tidligere på måneden kunne Reuters rapportere, at der også kommer krav til uddannelse af lufthavnspersonale samt flere sporhunde.

De nye regler kommer også til at få betydning for rejser mellem danske lufthavne og amerikanske destinationer.

 - Vi er klar til at bistå flyselskaberne med de her nye opgaver. Nu kender vi til de konkrete tiltag, og vi er allerede i dialog med dem (flyselskaberne, red.) om, hvordan vi bedst kan hjælpe dem og deres rejsende, siger Kasper Hyllested, der er pressechef i Københavns Lufthavne.

I øjeblikket er det flyselskaberne SAS, Norwegian og amerikanske Delta Airlines, der har flyvninger mellem Kastrup Lufthavn og USA.

Større kontrol af passagerer

De skærpede krav til sikkerheden indebærer også en bedre kontrol af passagerer. Også her har flyselskaberne 21 dage til at rette ind.

- Vi vil følge reglerne fra USA, og som alle andre flyselskaber med international trafik (til USA, red.) har vi automatiske systemer, der kommunikerer med de amerikanske immigrationsmyndigheder, siger kommunikationsdirektør i SAS, Karin Nyman, og fortsætter:

- Når passagerer checker ind, bliver alle pasoplysninger automatisk sendt videre, og det er immigrationsmyndighederne i USA, som afgør, om vi kan lade folk komme med ombord.

Flyselskaberne har nemlig slet ikke tilladelse til at sende folk, der ikke har adgang til USA, ombord på flyet.

Hos SAS anbefaler man derfor, at kunder eksempelvis kontakter den amerikanske ambassade og sikrer, at de kan få lov til at rejse ind i USA, inden de køber en flybillet.

Computere stadig tilladt

De nye sikkerhedskrav kommer ikke til at betyde et forbud mod større elektronik i kabinen - såsom bærbare computere, hvilket ellers har været på tale i flere omgange.

Flyselskaber kan dog alligevel godt blive ramt at et computerforbud i kabinen, hvis ikke de formår at leve op til de nye føromtalte krav.

Tidligere på året blev der indført et forbud mod bærbare computere og andet større elektronisk udstyr på fly til USA fra flere mellemøstlige lande.

De lande, der i øjeblikket er ramt af forbuddet er De Forenede Arabiske Emirater, Egypten, Jordan, Kuwait, Marokko, Tyrkiet, Qatar og Saudi-Arabien.

I Storbritannien har man af frygt for sprængstoffer indført et lignende forbud mod større elektronik.