Udland

Irakiske styrker anklages for grusomme overgreb

Expressen-journalist siger, at det irakiske politi har sin egen "halshugger", som har dræbt snesevis.

Irakiske regeringsstyrker begår grusomme overgreb under offensiven for at generobre Mosul fra Islamisk Stat. Det skriver den svenske avis Expressens journalist i Irak.

Magda Gad, som har dækket offensiven mod Islamisk Stat i et år for Expressen, beretter om en række krigsforbrydelser, som hun har været vidne til - begået af irakiske sikkerhedsstyrker.

Både Sverige, Norge og Danmark har været med til at træne og uddanne de irakiske sikkerhedsstyrker og samarbejder med dem.

- Jeg har længe holdt tæt. Men nu har jeg valgt at bryde tavsheden og stå frem med det, som jeg har set: Jeg har været vidne til krigsforbrydelser, skriver hun.

Gad fortæller, hvordan unge mænd bliver bagbundet, mishandlet og skudt fra klos hold. Og hun fortæller om raketangreb mod tæt befolkede bydele med tusindvis af kvinder og børn.

Har egen "halshugger"

Expressen-journalisten fortæller også om Falah Aziz, der er "politiets egen halshugger".

Han praler af at have skåret hovedet af 50 levende mennesker og at have dræbt 150 krigere fra Islamisk Stat.

- Jeg sværger, at vi hver dag slagter dem, som de har slagtet os, siger han til den svenske avis.

Danske soldater, som er udstationeret ved Al-Asad-basen i Irak, rapporterer også om overgreb begået af irakiske styrker.

Soldaterne, som indgår i den internationale koalition mod Islamisk Stat, har ifølge Information i de seneste måneder haft mistanke om, at fanger bliver torteret på Al-Asad Airbase i Irak.

200 danske soldater er udstationeret der.

Mulig fangemishandling

En række indberetninger fra den danske Irak-styrke viser ifølge Information, at der muligvis foregår fangemishandling i et fængsel, som den berygtede irakiske specialstyrke Counter Terrorism Service (CTS) driver på basen.

En irakisk kilde på basen fortæller 10. april danskerne, at der foregår tortur "hver nat" på basen.

Få dage senere ser danskerne en gruppe bagbundne fanger med bind for øjnene blive transporteret ud fra basen, heriblandt en fange med "blod på sin skjorte efter, hvad der lignede et sår i nakken".

/ritzau/NTB