Udland

OVERBLIK: Cyberangreb har ramt virksomheder i hele verden

Nyt hackerangreb spreder sig på tværs af landegrænser. Få overblikket her.

Et omfattende ransomware-angreb har tirsdag ramt virksomheder og myndigheder i en lang række lande.

Ved ransomware-angreb har hackere fået adgang til offerets computer, hvor de krypterer filerne og forlanger penge for at gendanne dem.

Flere steder er der i forbindelse med tirsdagens angreb udsendt meddelelser om, at computerne vil kunne åbnes igen, hvis der blev overført 300 dollar - op mod 2000 kroner.

- Der er brugt samme metode til alle angrebene, som formentlig er udført via e-mail. Hvis bare én bruger dummer sig, bliver systemet inficeret, og så spreder angrebet sig til de andre computere i netværket, siger it-ekspert Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS til Ritzau.

TV 2 har herunder samlet et overblik over de virksomheder, som foreløbig er bekræftet ramt af angrebet.

Danmark

De første meldinger om cyberangrebet kom fra A.P. Møller-Mærsk, der oplyste, at flere af virksomhedens hjemmesider og divisioner var ramt.

Afdelinger i både Storbritannien, Irland, Colombia, Costa Rica, Panama og Venezuela har meddelt, at de er påvirket af it-problemerne, ligesom containerterminalen Maasvlakte i Rotterdam - der drives af Mærsk-selskabet APM Terminals - også er hårdt ramt.

17 terminaler verden over skulle angiveligt være ramt af nedbruddet.

Ukraine

Ukraine er blandt de hårdest ramte ved angrebet. Foreløbig er en lang række virksomheder og statslige institutioner bekræftet ramt.

Det drejer sig om den statslige flyfabrik Antonov i Ukraine, den internationale lufthavn i Kiev, landets postvæsen samt en række andre vitale ukrainske virksomheder som banker, teleselskaber og energiselskaber.

Derudover oplyser Ukraines vicepremierminister, Pavlo Rozenko, at regeringens it-netværk er gået ned, ligesom landets infrastrukturministerium er ramt.

 - Dette hackerangreb er det største i Ukraines historie, siger Anton Gerashtjenko i Ukraines indenrigsministerium.

Tyskland

Tysklands bureau for cybersikkerhed, BSI, oplyser ifølge Reuters, at tyske virksomheder også er ramt af det verdensomspændende cyberangreb.

Det tyske postvæsen, Deutsche Post, har oplyst, at deres Express-afdeling i Ukraine er ramt af angrebet. Det samme oplyser den tyske butikskæde Metro om deres butikker i Ukraine.

Rusland

Angrebet har også ramt en lang række russiske virksomheder. Den russiske centralbank oplyser, at flere russiske banker skulle være udsat.

Den russiske oliegigant Rosneft har bekræftet, at deres servere er ramt, og at de har meldt angrebet til myndighederne. Olieproduktionen er dog ikke påvirket, da virksomheden er overgået til et reservesystem.

Den russiske stålproducent Evraz oplyser også, at deres systemer er ramt, men at de ikke er påvirket.

- Vores største produktionssteder fortsætter arbejdet, der er ikke nogen trussel mod virksomhedens eller medarbejdernes sikkerhed, oplyser en talsmand fra Evraz ifølge Reuters.

Norge

Norges nationale sikkerhedsmyndighed, NSM, oplyser til NRK, at de har registreret spredningen af den nævnte ransomware, og at foreløbigt en virksomhed er ramt.

Myndigheden vil ikke sætte navn på virksomheden, men oplyser, at der er tale om en international virksomhed med kontor i Norge.

- Ellers ser det roligt ud. Ingen kritisk infrastruktur er ramt, siger Mona Strøm Arnøy fra NSM til NRK.

Storbritannien

Verdens største reklamebureau, britiske WPP, har bekræftet, at deres computersystemer er ramt.

- It-systemer i adskillige WPP-firmaer er påvirket af et formodet cyberangreb. Vi vurderer situationen, tager de nødvendige foranstaltninger og vil opdatere, når der er noget nyt, lyder det fra virksomheden ifølge Reuters.

Flere medier rapporterer også, at kontorer hos den amerikanske medicinalvirksomhed Merck er ramt.

Frankrig

Der er flere meldinger om, at angrebet også har ramt franske virksomheder. Ifølge BBC har den virksomheden St. Gobain, der producerer byggematerialer, bekræftet, at de er ramt.

Spanien

Flere spanske medier rapporterer, at it-systemer hos flere multinationale selskaber skal være ramt, herunder afdelinger af advokatfirmaet DLA Pipe og fødevaregiganten Mondelez International.

Mondelez skal ifølge de spanske medier have problemer med afdelinger i både Polen, England, Schweiz og Spanien.

Virksomheden har bekræftet, at deres it-systemer har problemer efter angrebet, men den schweiziske regering oplyser, at de ikke har indikationer på, at virksomheder i Schweiz er ramt.

USA

Et hospital og et it-sundhedssystem i den amerikanske delstat Pennsylvania er også ramt af cyberangrebet.

En talsperson fra Heritage Valley Health System fortæller til nyhedsbureauet Associated Press, at cyberangrebet påvirker organisationens systemer, og at deres ansatte arbejder på at sikre, at behandlingen af patienter kan fortsætte. 

Angrebet har også ramt Merck, som er en af USA ’s største medicinproducenter, skriver AP.

Australien

Cyberangrebet er også nået til Australien, hvor det har lukket produktionen ned på en chokoladefabrik i Hobart, Tasmanien, skriver blandt andet Reuters.

Fabrikken har 500 ansatte og producerer omkring 50.000 ton chokolade om året for britiske Cadbury, der ejes af Mondelez International, som er ramt i flere lande.

Indien

A.P. Møller-Mærsks havn i Jawaharlal Nehru i Indien er så hårdt ramt, at den hverken kan laste eller aflaste containere, skriver Bloomberg.

Havnen kan ikke identificere, hvilke containere der tilhører hvem, oplyser Indiens transportministerium ifølge det amerikanske medie.

A.P. Møller-Mærsk havnedivisions (APMT) hjemmeside er umiddelbart nede.