5-årig blev endnu et offer for dødsbranden London

Frustrationerne øges, i takt med at identificeringen af ofre trækker ud. Samtidig frygtes det, at flere overlevende ikke tør give sig til kende.

Retsmedicinere arbejder fortsat på højtryk for at identificere de mange ofre for dødsbranden i Grenfell Tower i London tidligere på måneden.

Men arbejdet skrider langsomt frem, og hele processen besværliggøres af faren ved at arbejde sig gennem det brandhærgede højhus.

- Det kan slet ikke forklares detaljeret nok, hvor kompleks en efterforskning det er i forhold til identificering og i forhold til bjærgning af ligene på et farligt sted, hvor vi ikke har lov til at færdes, fordi bygningen skal understøttes, fortæller retsmediciner Fiona Wilcox til The Guardian.

Det officielle dødstal ligger fortsat på 79 personer, hvoraf 18 er identificeret.

Blandt dem er den bare femårige Isaac Paulos. Han boede med sin familie på 18. etage, men blev fundet fem etager længere nede.

Han blev identificeret ud fra hans tandoplysninger, og den foreløbige dødsårsag er fastslået som røgforgiftning, oplyser retsmedicineren til The Guardian.

Også en 24-årig kvinde og hendes mor er identificeret. De blev ligeledes fundet adskillige etager under deres lejlighed, og det tyder altså på, at mange er omkommet, mens de har forsøgt at flygte ud af bygningen.

Frustration over manglende opdateringer

De britiske myndigheder forventer fortsat, at det samlede dødstal efter branden vil overstige det nuværende tal på 79 omkomne.

Mange i befolkningen hæfter sig også ved, at beboerne på de øverste etager ikke havde nogen muligheder for at flygte, og at mange angiveligt blev beordret til at blive i deres lejligheder og afvente hjælp.

Billeder fra Grenfell Tower i London. Video: Peter Møller

- Jeg så deres ansigter i vinduerne. Der må være flere døde, fortæller øjenvidnet Abdul Suleman, der selv undslap sin lejlighed på en af de nederste etager.

Det britiske parlamentsmedlem David Lammy, der mistede en ven i branden, er blandt dem, der mener, at dødstallet er sat alt for lavt.

Lammy kritiserer det langsommelige forløb, og han mener, at det kan skabe mistillid i befolkningen og give grobund for spekulationer om, at myndighederne forsøger at skjule noget.

- De manglende informationer om antallet af ofre og overlevende sætter en kile mellem myndighederne og dem, som de er valgt til at tjene, skriver han på det sociale medie Twitter.

Frygter at overlevende skjuler sig

Ifølge The Guardian spekuleres der lige nu i, at nogle af de overlevende muligvis bevidst vælger ikke at søge hjælp efter branden, da de er bekymrede for deres ret til at opholde sig i landet.

- Jeg hørte i morges, helt chokerende, at der er folk, som er bekymrede for deres immigrationsstatus eller manglende dokumenter, som ikke er stået frem, og som sover på gaden. Nogle har fået at vide, at de ikke har ret til et tag over hovedet eller lægehjælp, fortæller det lokale parlamentsmedlem Emma Dent Coad til The Guardian.

Hun har derfor bedt den lokale myndighedsansvarlige om at give garantier om, at de pågældende personer ikke skal være bange for at stå frem.

Det har han efterfølgende givet, fremgår det af et svar til avisen.

Et øjenvidne fra branden i Grenfell Tower i London fortæller, at hun hørte beboere skrige fra den brændende bygning.