Udland

Homoseksuelle marcherer på trods af forbud

Da demonstranterne trodsede forbuddet mod Pride-paraden i Istanbul sidste år, endte det i gadekampe mellem dem og det tyrkiske politi. Det afholder dem ikke fra at trodse forbuddet igen i år. TV 2

Sidste år endte Pride-paraden i Istanbul i kampe mellem aktivister og politi. I år trodser demonstranter igen forbud og marcherer for homorettigheder.

Tyrkiske homoseksuelle trodser søndag et forbud, når de går en planlagt Pride-parade i Istanbuls gader.

Demonstrationen for homoseksuelles rettigheder er blevet gjort forbudt i sidste øjeblik, og myndighedernes officielle begrundelse er, at de ikke kan garantere for deltagernes sikkerhed.

Søndag eftermiddag er der kamphelikoptere i luften, kampvogne i gaderne og bevæbnede betjente over det hele.

Det rapporterer den socialdemokratiske politiker, Lars Aslan Rasmussen, der er blevet inviteret til Istanbul for at deltage i optoget, skriver Ritzau:

- Jeg synes, det er voldsomt, og jeg har ellers set en del.

Sidst på eftermiddagen begyndte det tyrkiske politi at skyde med gummikugler mod marchen, rapporterer nyhedsbureauet AFP. 

Deltagelse sender et signal

Folkene bag paraden ser på forbuddet som en hetz mod homoseksuelle og køber ikke bystyrets officielle forklaring. Det gør Lars Aslan Rasmussen heller ikke.

- Den undskyldning tror jeg ikke på. Derfor er jeg også med, når priden går i gang senere i dag. Det er vigtigt at vise, at man har lov til at gennemføre en Pride, og at man har lov til at være den, man er, lød det tidligere søndag fra politikeren.

For ham handler det om at sende et signal.

- Det er jo ikke kun homoseksuelle, der ikke kan demonstrere i Tyrkiet. Det gælder stort set alle, der er imod Erdogan, der får forbud mod at forsamles. Det er vigtigt ikke at give efter, siger han til TV 2.

Vil være med til at sætte fokus

Også Lars Henriksen, der er forperson for Copenhagen Pride er i Istanbul for at marchere sammen med de tyrkiske homoseksuelle. Selvom myndighederne ikke vil garantere for sikkerheden, er han ikke i tvivl om, at det er den rigtige beslutning at deltage i marchen. 

- Jeg er bevidst om, at det kan være farligt, og vi skal ikke tage nogen chancer. Men her er også nogle mennesker, som har bedt os om at komme og være med til at sætte fokus på det her – og dem står vi sammen med, siger han.

Priden i Istanbul har 25 års jubilæum i år, og Lars Henriksen håber, at den kan blive afviklet lige så fredeligt, som den - med undtagelse af sidste år - har været de sidste 15 år. 

I 2016 blev demonstrationen også erklæret forbudt af myndighederne og dermed aflyst. Da demonstranterne besluttede at gå gennem byen alligevel, endte det i gadekampe mellem dem og det tyrkiske politi.