Udland

Dansk homoaktivist er blevet løsladt af tyrkisk politi

Lidt over midnat mandag var Copenhagen Prides bestyrelsesmedlem Annemette Vedel Augustesen igen på fri fod

Den danske homoaktivist Annemette Vedel Augustesen, der søndag blev tilbageholdt af tyrkisk politi, er blevet løsladt lidt over midnat natten til mandag. Det bekræfter Udenrigsministeriets Borgerservice over for Ritzau. 

 - Udenrigsministeriet kan bekræfte, at den danske statsborger, der tidligere var tilbageholdt i Tyrkiet i forbindelse med Gay Pride i Istanbul, nu er løsladt. Den pågældende person bliver tilbudt sædvanlig konsulær bistand. 

- Ministeriet kan ikke bidrage med yderligere oplysninger, da vi har tavshedspligt i personsager.

Annemette Vedel Augustesen er bestyrelsesmedlem i Copenhagen Pride. Forpersonen i foreningen, Lars Henriksen, oplyser til TV 2, at danskeren trods omstændighederne er ved godt mod. 

Flere anholdte

Den nu løsladte danske homoaktivist blev søndag tilbageholdt i den tyrkiske by Istanbul, da hun sammen med en gruppe fra Copenhagen Pride deltog i byens årlige parade for homoseksuelles rettigheder. 

Søndag anholdte politiet også en del tyrkere, da LGBT-samfundet i byen, på trods af forbud, forsøgte at gennemføre paraden.

Ifølge Lars Henriksen, som er forperson for Copenhagen Pride, blev Annemette Vedel Augustesen tilbageholdt under et angreb fra politiets side: 

- Politiet kom massivt imod os med skjolde, kampuniformer, pebergranater og knebler. Og så løb vi. Det var under et af de her politiangreb, hvor Annemette blev løbet ind og anholdt. 

Opløst med gummikugler

I Tyrkiet kan man som anholdt blive tilbageholdt i 10 dage uden at blive sat for en dommer.

Sidst på eftermiddagen begyndte det tyrkiske politi at skyde med gummikugler mod paraden for at opløse den, rapporterer nyhedsbureauet AFP. 

Den socialdemokratiske politiker Lars Aslan Rasmussen er blevet inviteret til Istanbul for at deltage i optoget.

Og til TV 2 siger han:

- Det er ekstremt ubehageligt med al det politi. Det er noget af det værste, jeg har oplevet - man kan ikke engang mødes frit og demonstrere. Og så anholdelsen af Annemette oveni - jeg tager det op i Folketinget, når jeg kommer tilbage til Danmark.

Politi kunne ikke garantere deltageres sikkerhed

Priden i Istanbul har 25 års jubilæum i år og demonstrationen for homoseksuelles rettigheder er blevet gjort forbudt i sidste øjeblik. Myndighedernes officielle begrundelse er, at de ikke kan garantere for deltagernes sikkerhed.

I 2016 blev demonstrationen også erklæret forbudt af myndighederne og dermed aflyst. Da demonstranterne besluttede at gå gennem byen alligevel, endte det i gadekampe mellem dem og det tyrkiske politi.