Udland

Macron tog imod Schwarzenegger - gør klar til korstog mod Trumps politik

Klimaforandringer er ikke et politisk anliggende, men noget alle skal tage alvorligt, mener tidligere guvernør og skuespiller.

Actionstjernen Arnold Schwarzenegger er rejst til Paris i klimaets tjeneste.

Fredag aften mødtes han med den franske præsident, Emmanuel Macron, for at tale om klimaændringerne, og efter mødet gjorde han det klart, hvad en del af hans mission er:

- Det er absolut nødvendigt, vi ikke gør det her til et politisk spørgsmål. Det her er ikke højre mod venstre. Der findes ikke liberal eller konservativ luft - vi indånder alle den samme luft, sagde han. 

Sammen mod Trumps anti-klimapolitik

Selvom det for nogen kan virke som et umage par, så er det ifølge TV 2s udlandsreporter Frederikke Ingemann slet ikke så underligt, at det netop er de to, der vil indgå et samarbejde for at styrke klimabevægelsen.

- De to mænd har mere til fælles end man tilsyneladende skulle tro. De er begge blevet fortalere for kampen for klimaet og kampen mod Trumps anti-klimapolitik, siger hun.

Schwarzeneggers besøg i den franske hovedstad kommer nemlig i kølvandet på den amerikanske præsidents, Donald Trumps, beslutning om at trække USA ud af Parisaftalen, som forpligter deltagerlandene til at reducere udledningen af klimaskadelige gasser. 

Da Trump annoncerede USA's exit fra Parisaftalen, var både den tidligere guvernør i Californien og den franske præsident blandt mange af dem, der var ude og kritisere beslutningen.

- Én mand kommer ikke til at standse vores fremskridt. Én mand kommer ikke til at genoplive fortidens beskidte energi. Én mand kommer ikke til at overvinde os, sagde Arnold Schwarzenegger.

Også Macron var klar i spyttet. Han tweetede en video med teksten:

- Vi deler alle det samme ansvar: Gør vores planet fantastisk igen, med reference til Donald Trumps slogan under den amerikanske valgkamp: Make America Great Again - Gør USA fantastisk igen. 

Og nu står de altså sammen i fælles front får at få folk over hele verden til at deltage i 'klimakorstoget', som Arnold Schwarzenegger selv udtrykker det efter mødet. 

Trump: Parisaftalen er uretfærdig 

Argumentet for at trække USA ud af aftalen var, at den var uretfærdig for landet. 

- Denne aftale handler mindre om klimaet og mere om andre landes økonomiske fordel over USA. Resten af verden klappede, da vi underskrev aftalen, sagde Trump dengang. 

Han gjorde det desuden klart, at han ville forsøge at forhandle en ny aftale, som er mere fair:

- Jeg vil arbejde på at sikre, at USA forbliver verdens leder på klimaspørgsmål, men at byrderne bliver fordelt på alle lande.