Udland

Irak efter moské-bombning: Islamisk Stat har overgivet sig

En historisk moské og minaret, hvorfra Islamisk Stat har udråbt sit kalifat, er jævnet med jorden.

Islamisk Stat giver USA skylden for ødelæggelsen af en minaret og moské i Mosul. Iraks premierminister, Haider al-Abadi, siger, at det er terrorganisationen selv, der står bag bombningen af den symbolske Nuri-moské i Mosul.

Premierministeren ser det som et tegn på, at den militante bevægelse har opgivet kampen i den irakiske storby.

- Det er en officiel nederlagserklæring, udtaler Haider al-Abadi.

Islamisk Stat udsendte dog omgående en meddelelse via gruppens nyhedsbureau, Amaq, om, at det var et amerikansk luftangreb, der var skyld i ødelæggelsen af minareten og moskéen.

Det benægter den amerikanskledede koalition mod Islamisk Stat dog, udtaler oberst John Dorrian til nyhedsbureauet Reuters.

Irakisk offensiv i sidste område med IS-kontrol

Irakiske styrker er i gang med en offensiv i Mosuls gamle bydel, som er det sidste område af storbyen, der stadig er under Islamisk Stats kontrol.

Det var fra den nu bombede Nuri-moskée, at Islamisk Stats leder, Abu Bakr al-Baghdadi, i sommeren 2014 udråbte sit kalifat. Siden da har terrororganisationens sorte flag vaje i toppen af det 45 meter høje skæve tårn, skriver Reuters.

Ifølge den øverste militære chef for Mosul-offensiven, general Abdulmir Yarallah, bombede IS moskéen, da styrkerne rykkede dybt ind i den gamle bydel.

Kalifatet har ødelagt værdifuld kulturarv

I de første stadier af IS-kalifatet ødelagde terrorgruppen en række bygninger i Mosul, der regnes for værdifuld kulturarv. Blandt andet dets vigtigste museum, en række moskéer og flere helligdomme, skriver AFP.

Det irakiske militærs kommunikationsafdeling har udsendt luftbilleder af området. De viser, hvordan den århundreder gamle moské er blevet knust, skriver Reuters.

Nuri-moskéen er opkaldt efter Nuruddin al-Zanki. Han var en aristokrat, som kæmpede i de tidlige korstog fra et område, som dækkede Tyrkiet, Syrien og Irak.

Lederen af den irakiske terrorbekæmpelse, Lt. Gen Abdul Ghani al-Assadi, siger onsdag:

- Vi kommer ikke til at køre dem ud af den gamle by; Vi kommer til at dræbe dem alle i de kommende dage.

Offensiv i den gamle bydel

Moskéen blev bygget i årene 1172-1173 og stod færdig, kort før al-Zankis død, skriver Reuters.

Siden Islamisk Stats indtog i Mosul har moskéen været et meget vigtigt symbol for de styrker, der med hjælp fra den amerikanskledede koalition har været i færd med at generobre den irakiske storby siden oktober 2016.

Irakiske styrker er i gang med en offensiv i Mosuls gamle bydel, som er det sidste område af storbyen, der endnu er under Islamisk Stats kontrol.

Hæren meddelte onsdag, at regeringsstyrkerne befandt sig blot et par hundrede meter fra den ikoniske moské.